Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aký komunizmus sme tu vlastne mali?

.rudi Rus .slovensko

Spisovateľ Michal Hvorecký bol hosťom v televíznom programe Do kríža venovanom spomienke na Silvestra Krčméryho a obete komunizmu. Pri tej príležitosti predniesol myšlienku, že komunizmus u nás nikdy nebol.

Aký komunizmus sme tu vlastne mali? SITA/MAREK MRVIŠ

mali sme tu vraj iba tvrdú diktatúru s rôznymi stupňami brutality, ktorá bola podľa Hvoreckého presným opakom pôvodného utopického ideálu. Utópia v tomto slova zmysle je dnes, paradoxne, často vnímaná ako akési nedosiahnuteľné dobro a romantická, nerealizovateľná predstava dokonalej spoločnosti. Pri vyslovení slova utópia vám nenaskakujú zimomriavky hrôzy a zdesenia. Zasnene hľadíte do ružovej budúcnosti. Keď namiesto nej prídu slzy a krv, poviete si sklamane, že to bol presný opak ideálu, ktorý ste si vysnívali. Rovnako to urobili intelektuáli vo francúzskych kaviarňach pri Stalinovi v 50. rokoch. Alebo švédski romantici, ktorí v 70. rokoch oslavovali Pol Pota ako toho, kto ten povestný „raj na zemi“ v Kambodži konečne vybuduje. Prípadne aj naši slovenskí ľavicoví intelektuáli, ktorí ešte v roku 2012 ospevovali Chávezovu Venezuelu ako žiarivý príklad toho, že socializmus funguje. Nádeje a nadšenie vždy napokon vystriedalo sklamanie a následné zistenie, že to bol opäť raz opak pôvodných ideálov. 

Aký je teda ten pôvodný utopický ideál? Beztriedna spoločnosť? Ak sa dohodneme, že základným zdrojom týchto myšlienok sú Marx a Engels a ich Komunistický manifest, stačí si ho prečítať a ľahko zistíte, ako sa mala takáto beztriedna spoločnosť dosiahnuť. Kradnutím a vraždením. Kým kradnutie autori vo svojom priamočiarom pamflete vznešene nazývajú konfiškáciou či vyvlastnením, nevyhnutnosťou násilia sa nijako netaja. Po násilnej revolúcii by v predstavách Marxa a Engelsa víťazi najskôr prevzali moc, zrušili dovtedajšie pomery a následne zrušili seba ako vládnucu triedu a dovtedy nadobudnutú moc rozpustili v beztriednej spoločnosti. Že si tento, do očí bijúci, nezmysel neuvedomovali už ľudia v 19. storočí, je ťažko pochopiteľné a ospravedlniteľné zrejme iba krutými životnými podmienkami a svetom fantázie, kam sa pred nimi utiekali. Že si to neuvedomuje Michal Hvorecký v roku 2021, po krvavom 20. storočí a pri všetkých informáciách, ktoré dnes o fungovaní totalít a totalitného myslenia máme, to už je asi aj dosť hrôzostrašné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite