Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nový Helloween a stará dobrá nostalgia

.rudi Rus .kultúra

Prvé letné horúčavy tohto roka so sebou priniesli aj jednu veľmi očakávanú hudobnú novinku. Legendárna nemecká kapela Helloween, v zostave s kľúčovými hudobníkmi, ktorí spolu v štúdiu na dlhohrajúcom albume naposledy pracovali v roku 1988, vydala bezmenný album definujúci ich nezameniteľný melodický metal.

Nový Helloween a stará dobrá nostalgia FACEBOOK/HELLOWEEN

hovorí sa, že vôňa je pre naše vnímanie dokonalým strojom času. Dokáže nás spoľahlivo preniesť aj k pocitom, ktoré sme prežívali pred niekoľkými desiatkami rokov. Zaujímavé je, že ani veda zatiaľ nevie spoľahlivo vysvetliť, ako tento fenomén v našom mozgu vlastne funguje. Môžeme však rovnako reagovať aj pri sluchových vnemoch? Máme niektoré hlasy našich obľúbených spevákov natoľko zafixované v pamäti, že keď ich počujeme aj v úplne nových pesničkách, vrátia nás do našich detských či pubertálnych čias? Ak je to možné, Michael Kiske a jeho spev na novom albume od Helloween sú toho nepriestrelným dôkazom.

iron Maiden ako vzor

Kiske odišiel z Helloween po neúspechu experimentálneho albumu Chameleon a nezhodách v kapele na začiatku 90. rokov. Gitarista, spevák a skladateľ Kai Hansen už bol v tých časoch pár rokov na sólových chodníčkoch so svojím projektom Gamma Ray. Dnes sú obaja späť na palube materskej lode a už päť rokov si užívajú sladké plody tohto fanúšikmi vymodleného comebacku.Helloween tu s typickou nemeckou precíznosťou zopakovali úspešný model britskej legendy Iron Maiden. 

Keď tá na konci 90. rokov minulého storočia zápasila s krízou a komerčným neúspechom, manažér Rod Smallwood a líder kapely Steve Harris vsadili na „nepriateľa, ktorého poznajú“, nechceli už hľadať spriaznenú dušu v novom spevákovi - nie po sklamaní, ktoré im na vyčerpávajúcich turné svojimi nepresvedčivými výkonmi priniesol Blaze Bayley. Do kapely sa tak vrátil Bruce Dickinson, spolu s ním ďalší stratený syn Adrian Smith a Iron Maiden vyrazili na veľkú jazdu s tromi gitaristami, ktorá trvá bez prestávky už viac než dve desaťročia.Dávno zhrdzavená vojnová sekera bola úspešne zakopaná aj medzi hudobníkmi z Hamburgu, celosvetové turné a veľkolepé vystúpenie na domácej pôde mamutieho festivalu Wacken Open Air v roku 2018 potvrdili, že presne toto je to, po čom bažia nadšení fanúšikovia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite