Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Som Róm a nehanbím sa za to. Ako nájsť svoju identitu

.michal Oláh .slovensko

Podľa výskumu občianskeho združenia Návrat napriek celkovému nárastu záujmu o adopciu klesá chuť Slovákov osvojiť si rómske deti. Obavu zo „zlých génov“ strieda strach z kritiky okolia a neistota nerómskych rodičov pri výchove rómskych detí. Tie v nerómskych rodinách čelia naviac problémom s rómskou identitou.

Som Róm a nehanbím sa za to. Ako nájsť svoju identitu BORIS NÉMETH Ilustračné foto

na Slovensku žije v Centrách pre deti a rodiny (bývalé detské domovy) približne    4 700 detí, z toho je väčšina rómskych. Napriek ich počtu majú oveľa nižšiu šancu na osvojenie ako deti z majority. Problémom nie je len stereotypná predstava záujemcov o adopciu o „modrookom blonďavom dvojročnom dievčatku“ , ale tiež obava z nezvládania odlišnosti kultúry a etnicity našej druhej najpočetnejšej menšiny.

problém s prijatím identity

Mnohé rodiny, ktoré prijali rómske dieťa do náhradnej starostlivosti, priznávajú, že ich negatívne postoje okolia prekvapujú a často nevedia, ako na ne reagovať. Podľa riaditeľky Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Janette Motlovej samotné deti majú problém s prijatím svojej identity a radšej sa k rómskym koreňom nepriznávajú alebo sa ich pokúšajú zaprieť. Nechcú, aby ich ostatní vnímali negatívne a mnohokrát čelia kvôli farbe pleti napríklad šikane v kolektíve . Od augusta 2018 pomáha rómskym deťom v nerómskych rodinách ojedinelý projekt dobrovoľných poradcov neziskovej organizácie Eduma, ktorá v apríli obnovila web na podporu rómskej identity. 

Dlhé roky bola aj v odbornej verejnosti vžitá predstava, že stačí, ak sa rómske dieťa z „decáku“ dostane do rodiny a problém je vyriešený, dieťa je „zachránené“. Prípadné ťažkosti vyrieši psychológ, špeciálny pedagóg alebo sociálny pracovník. Zabúdalo sa pritom na to, čo Svetová zdravotnícka organizácia uvádzala už pred rokmi. Človek nie je len bio-psycho-sociálna bytosť, ale rovnako aj kultúrno-spirituálna. Ignorovanie tejto skutočnosti spôsobuje mnoho problémov pri integrácii menšín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite