Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Druhá vlna pandémie a štatistika úmrtí: Január bol rekordný, najhoršia situácia v okolí Nitry

.sita .slovensko

Z regionálneho hľadiska je miera nadúmrtnosti veľmi rôznorodá, v januári tohto roka bola výrazne najhoršia situácia v Nitrianskom kraji.

Druhá vlna pandémie a štatistika úmrtí: Január bol rekordný, najhoršia situácia v okolí Nitry SITA/Nemocnica Malacky

druhá vlna pandémie koronavírusu zásadne ovplyvnila počty zomretých v SR a prepísala maximá mesačnej úmrtnosti aj v januári 2021. V súhrne za prvý mesiac roka zomrelo na Slovensku 8 650 ľudí, čo je o 3 500 viac osôb ako bol priemer za posledných päť rokov a výrazne viac ako pred rokom v januári (o vyše 3 600 osôb). V porovnaní s priemerom predchádzajúcich piatich rokov (január 2016 až 2020) ide o nárast o 68 percent. Vyplýva to z predbežných údajov o počtoch zomretých v januári 2021, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR (ŠÚ SR). Dynamika rastu počtu zomretých narastá. Ešte v novembri dosahovala nadúmrtnosť 41 percent, v decembri už 60 percent.

ŠÚSR

„Celkové počty zomretých sú sledovanou štatistikou aj preto, aby bolo možné získať údaje o nadúmrtnosti v porovnaní s predošlými rokmi bez ohľadu na príčinu smrti. Následne vzniká priestor pre sofistikovanejšie analýzy o celkovom vplyve takej vážnej situácie, akú zažívame posledný rok na spoločnosť,“ spresnila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite