Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Znovuzrodenie maďarskej jednoty?

.gábor Hajtman .slovensko

Maďarská politika na Slovensku má dlhoročnú tradíciu. Jej úspech pramenil v spojenectve strán a hnutí v Maďarskej koalícii. Avšak po čase vznikol Most-Híd, ktorý rozdelil maďarskú politckú scénu. Súčasná situácia môže naznačovať novú nádej.

Znovuzrodenie maďarskej jednoty? Predseda strany Most-Híd László Sólymos, predseda SMK Krisztián Forró a predseda hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes po slávnostnom podpise Komárňanskej deklarácie o spolupráci maďarských strán. SITA/Martin Havran

prvýkrát v novodobej histórii Slovenska maďarskí voliči nemajú zastúpenie v slovenskom parlamente. Pre danú menšinu je to veľmi smutné, pretože ich politická reprezentácia zlyhala. To zlyhanie malo viac faktorov, ale podstatné je, že SMK a Most-Híd nepochopili vlastných voličov, ktorí požadovali, aby maďarská politika na Slovensku nebola rozdelená. Od vzniku Mosta-Híd sa SMK nedostala do parlamentu. Tým pádom Most-Híd bol ten politický subjekt, ktorý reprezentoval maďarskú komunitu na Slovensku vo vysokej politike. Keďže Most-Híd nebola len etnická strana, dokázala osloviť aj slovenských voličov. Most-Híd reprezentoval maďarskú komunitu v parlamente od 2010 až do 2019.

V roku 2016 sa Bugárovci stali vládnou stranou a spoločne so Smerom, SNS a Sieťou vytvorili vládnu koalíciu. Je pravda, že pre maďarskú komunitu sa podarilo presadiť niekoľko riešení, napríklad dvojjazyčné tabule, ale to nebolo dostačujúce, a v roku 2019 hlasovali aj za to, aby maďarskú hymnu na Slovensku nemohli spievať na hromadných akciách, čo vyvolalo veľké napätie u maďarských voličov. Most-Híd však fatálnu chybu spravil už vtedy, keď vstúpil do vlády so Smerom. Časť istých voličov vtedy strana stratila, no voliči sa jej definitívne otočili chrbtom, keď po vražde Jána Kuciaka nevystúpila z vlády. Béla Bugár našiel slávnu „tretiu vetu“. Most-Híd si vtedy neuvedomil, čo to spôsobí. Ich jedinou šancou by bolo, aby sa spojili s SMK, a vznikol by jeden maďarský blok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite