Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vzťah Sulík verzus Matovič. Od spoločnej kandidátky cez varenie nokov až po kopanie hrobov

.filip Vačko .slovensko

Konflikty medzi súčasným premiérom Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom sa tiahnu už vyše 10 rokov, od ich spoločných politických začiatkov. Ako sa vyvíjali v priebehu času?

Vzťah Sulík verzus Matovič. Od spoločnej kandidátky cez varenie nokov až po kopanie hrobov SITA/Ľudovít Vaniher Richard Sulík a Igor Matovič počas brífingu o rokovaní medzi SaS a iniciatívou Obyčajní ľudia 2. augusta 2010.

dnes je Richard Sulík ako minister priamym podriadeným premiéra Matoviča. Je to prirodzeným dôsledkom februárových volieb, v ktorých Matovičovo OĽaNO získalo viac než štvornásobok hlasov v porovnaní so Sulíkovou SaS. 

No na začiatku svojej politickej kariéry bol Igor Matovič v presne opačnej pozícii. Richard Sulík ho vo voľbách do NRSR v roku 2010 prichýlil na svoju kandidátku, kde Igor Matovič spolu s ďalšími troma Obyčajnými ľuďmi získal posledné 4 miesta. Napriek tomu sa všetci štyria Obyčajní ľudia do parlamentu prekrúžkovali a už krátko na to začala bohatá séria konfliktov, ktorá pokračuje dodnes. 

vtipný 20-miliónový úplatok

Igor Matovič a Richard Sulík sa po prvýkrát dostali do parlamentu ako poslanci koaličnej vlády pod vedením Ivety Radičovej. No aj necelý mesiac stačil na to, aby Igor Matovič ešte pred oficiálnym zostavením vlády strhol na seba pozornosť.

23. júna 2010 sa totiž mal stretnúť s kamarátom, ktorý mu ponúkol úplatok 20 miliónov eur za to, že spolu s ďalšími Obyčajnými ľuďmi zastaví vznik Radičovej vlády. Ako Matovič vyhlásil: „Kamarát ma pozval na kávu a ponúkol mi 20 miliónov eur.“

Richard Sulík vtedy plne stál za Igorom Matovičom. Ako vyhlásil: „Viem o tom a považujem to za isté, keď to tvrdí.“ Už o tri dni neskôr však Matovič vyhlásil, že jeho kamarát mu povedal, že jeho pôvodná ponuka bola len zlým vtipom. 

odchod z klubu SaS ešte pred zostavením vlády

28. júna 2010, čiže 5 dní po svojom vyhlásení o ponúknutom úplatku a zhruba týždeň pred zostavením vlády, Igor Matovič oznámil, že odchádza z poslaneckého klubu SaS. Nepáčilo sa mu, že sa do nového programového vyhlásenia vlády nedostali návrhy štyroch Obyčajných ľudí. Ako situáciu opisoval Richard Sulík, „začalo sa to tak, že on mal na začiatku dohody 22 bodov, ktoré som mu schválil. Písomne sme sa dohodli, že každý ďalší bod môže byť mnou vetovaný. A on krátko na to došiel a vytiahol sto bodov“. 

Igor Matovič však onedlho kompletne zmenil názor a nielen, že z klubu SaS neodišiel, ale dokonca sľúbil, že do konca volebného obdobia z klubu SaS nevystúpi. Richard Sulík sa však vtedy na otázku, či ho to, že Matoviča zobral na kandidátku, bolo chybou, vyjadril kladne: „Dnes sa zdá, že áno. Hodnotím ako chybu, že som sa príliš spoľahol na to, že bude držať slovo. Je písomný záväzok, že neopustí klub SaS, s tým súhlasil. Je to na papieri. Nie všetci ľudia pochopili, že meno majú len jedno.“

Vzťah Sulík – Matovič však ešte iba naberal na obrátkach. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite