Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus ONLINE: Pribudli úmrtia, Slovákov budú plošne testovať vojaci

.martina Bednárová .tamara Antolová .slovensko

Na Slovensku v sobotu laboratóriá otestovali 10 858 vzoriek a odhalili 1567 pozitívnych. Chystá sa plošné pretestovanie obyvateľov krajiny v súvislosti s ochorením COVID-19.

Koronavírus ONLINE: Pribudli úmrtia, Slovákov budú plošne testovať vojaci Infografika .týždňa

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online.

  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 29 835 (+1567) prípadov, 7359 (+62) ľudí sa z choroby vyliečilo, 92 (+4) na jej následky zomrelo,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ.

Podporiť nás môžete kúpou predplatného.

Ďakujeme!

19:31 SLOVENSKO: Premiér Matovič povedal, že zatiaľ nie je jasné, či k celoplošnému testovaniu budú ľudí nejako motivovať. V nedeľu v relácii Na telo hovoril, že by ľuďom, ktorí sa nedajú testovať, bola poskytnutá len základná zdravotná starostlivosť, špecifické úkony by si mali platiť sami.

19:01 ČESKO: V Českej republike v nedeľu do 18.00 h potvrdili 2661 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je približne o 1600 menej ako v rovnakom čase v sobotu.

18:47 SLOVENSKO: Premiér Matovič je presvedčený, že celoplošné testovanie Slovákov zvládne len armáda. „Nebuďme naivní, že zdecimované zdravotníctvo po 12 rokoch vlády Smeru, by bolo schopné to zorganizovať,“ povedal premiér s tým, že ani regionálne úrady verejného zdravotníctva na takéto veľké testovanie nemajú kapacity.

18:18 SLOVENSKO: Desaťtisíce ľudí sa bude podieľať na testovaní Slovákov, ktoré prebehne prvé dva novembrové víkendy. Zabezpečovať to budú vojaci, policajti a, samozrejme, zdravotní pracovníci. 

Už budúci týždeň prebehne "pilotné testovanie" štyroch okresov, ktoré sú najviac postihnuté nákazou. Ide o Bardejov, Námestovo, Dolný Kubín a Tvrdošín.

18:14 SLOVENSKO: Tlačová beseda premiéra Matoviča po rokovaní vlády.

18:01 SLOVENSKO: Vláda poverila Ozbrojené sily (OS) SR prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Vyčlenených má byť do 8000 príslušníkov OS SR. V nedeľu o tom rozhodol vládny kabinet na mimoriadnom rokovaní.

16:33 KOŠICE: Pandémia nového koronavírusu a s ňou súvisiace reštrikcie priniesli zmenu správania sa turistov a návštevníkov Košického kraja. V uplynulej letnej sezóne oproti minulým rokom dominovali individuálni návštevníci a rodiny s deťmi. Najvyššiu návštevnosť zaznamenali atrakcie v exteriéri, padlo aj niekoľko rekordov. Napriek tomu viacerým prevádzkovateľom atrakcií či poskytovateľom ubytovania chýba obdobie, počas ktorého mali zatvorené. 

15:24 SVET: Dlhoročný hlavný palestínsky vyjednávač Sáib Irikát, ktorému diagnostikovali nákazu koronavírusom SARS-CoV-2, je po zhoršení svojho zdravotného stavu od nedele hospitalizovaný v Izraeli.

OOP vo vyhlásení spresnila, že po nákaze sa Irikátovi skomplikovali jeho chronické zdravotné problémy, ktoré ovplyvnili funkčnosť jeho dýchacieho systému.

14:09 UKRAJINA: Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5231. Ide o mierny pokles oproti rekordnému prírastku 6410 prípadov zo soboty. Pribudlo aj 90 úmrtí infikovaných osôb

13:57 SLOVINSKO: Slovinské zdravotnícke úrady prestali v dôsledku vysokého počtu nakazených a preťaženia systému dohľadávať kontakty osôb nakazených novým koronavírusom. 

Príslušné úrady oznámili, že osoby s pozitívnym testom na nový druh koronavírusu dostanú svoje výsledky spolu s nariadením, aby nastúpili do samoizolácie a samy kontaktovali osoby, s ktorými sa stretli a mohli ich vystaviť nákaze.

13:17 SLOVENSKO: Minister financií Eduard Heger vyzval občanov, aby sa dobrovoľne zúčastnili plošného testovania. Poslanec Peter Žiga v relácii Na telo hovorí, že testovanie má byť dobrovoľné. Celoplošné testovanie vníma Žiga ako zmenu témy, keďže sa prestalo rozprávať o koaličnej kríze či zatvorených prevádzkach.

12:30 NITRA: V areáli Fakultnej nemocnice v Nitre opäť stojí maltézsky zdravotnícky stan. Na základe požiadavky vedenia nemocnice ho bezodplatne poskytlo nitrianske centrum Maltézskej pomoci Slovensko. Modulárny nafukovací zdravotnícky stan funguje ako záchytné miesto pre pacientov postihnutých ochorením COVID-19, rovnako ako počas prvej vlny pandémie. 

12:05 SLOVENSKO: Na Slovensku pribudli 4 potvrdené úmrtia na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Spolu tak evidujeme 92 úmrtí na toto ochorenie. Informuje Zuzana Eliášová z ministerstva zdravotníctva. 

72-ročná žena zomrela v nemocnici v Komárne, 84-ročný muž vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, 85-ročný muž vo Fakultnej nemocnici v Nitre a v rovnakej nemocnici zomrel aj 87-ročný muž. 

V nemocniciach je hospitalizovaných 633 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 532 z nich. Na JIS je 21 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 51 pacientov. 

11:59 SLOVENSKO: Minister hospodárstva Richard Sulík v diskusnej relácii O 5 minút 12 povedal, že plošné testovanie obyvateľov bude logisticky náročné a on môže len dúfať že ľudia, ktorí to zastrešujú, si to uvedomujú. Sulík dodal, že sa o nakúpených testoch dozvedel včera z televízie. Testovanie však víta a dúfa, že ľudia pôjdu dobrovoľne. 

11:25 SLOVENSKO: Všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) hlásia rastúce počty infikovaných novým koronavírusom v rodinách a v kolektívoch - na pracoviskách, v rámci školského či predškolského prostredia. Importovanej nákazy je v tomto období minimum.

10:38 FRANCÚZSKO: Ulice a námestia Paríža a ôsmich francúzskych miest zostali v sobotu večer prázdne, keďže pre asi 20 miliónov Francúzov začal platiť nočný zákaz vychádzania. Vláda prijala toto opatrenie po alarmujúcom náraste nakazených novým koronavírusom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý týždeň nariadil nočný zákaz vychádzania od 21:00 do 06:00 v mestách, kde bol koronavírus najaktívnejší.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite