Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratislava odmieta chemický postrek proti komárom, mestským častiam brániť nebude

.redakcia .slovensko

Mesto Bratislava naďalej odmieta použiť v boji proti premnoženému výskytu komárov chemický postrek. Poukazuje na to, že účinky v ňom obsiahnutých látok majú vážne škodlivé dosahy na zdravie ľudí a okrem premnožených komárov hubia aj iné druhy živočíchov. Magistrát tvrdí, že on sa rozhodol ísť cestou biologického postreku.

Bratislava odmieta chemický postrek proti komárom, mestským častiam brániť nebude SITA/BSK Problémy sú najmä v obciach a v častiach hlavného mesta, kde je vlhko.

ak však jednotlivé bratislavské mestské časti zvolia chemický postrek, nebude im v tom brániť.

„Ak aj úrady kalamitný stav vyhlásia a chemický postrek povolia, nebude možné ho aplikovať v mnohých chránených územiach, kde sa väčšina liahnísk komárov práve nachádza a bude sa aplikovať prevažne v intravilánoch, kde sú tieto zdraviu škodlivé látky v priamom kontakte s obyvateľmi,“ informovala TASR hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Aktuálna vlna komárov má podľa magistrátu životnosť približne tri týždne a samospráva priznáva, že tie svojim preferovaným spôsobom - biologicky už nevie vyhubiť. Deklaruje však, že ako doteraz, naďalej monitoruje liahniská a bude aplikovať biologický postrek, keď sa vyskytnú ďalšie aktívne liahniská. „Biologický postrek už teraz pomohol k tomu, že komárov nie je ešte výrazne viac,“ tvrdí Rajčanová.

K situácii sa vyjadril aj primátor Bratislavy Matúš Vallo:

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite