Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

RTVS je korisť, po ktorej skočí každý, kto je pri moci

.šimon Jeseňák .slovensko .spoločnosť

Nečudo, že pravidelne zažíva turbulentné časy a exody redaktorov, ktorí sú kvalitní profesionáli, ale nie sú dostatočne servilní voči svojim nadriadeným.

RTVS je korisť, po ktorej skočí každý, kto je pri moci BORIS NÉMETH Už päť rokov nepoužívaná výškova budova televízie. Mohutná stavba bola dokončená v roku 1975 a svojou majestátnosťou mala byť symbolom moci médií ovládaných socialistickou propagandou.

filmárka a bývalá politička Zuzana Mistríková sa pred troma rokmi v rozhovore s Braňom Závodským vyjadrila, že verejnoprávna inštitúcia je pre krajinu nesmierne dôležitá. Dôvodom má byť i to, že verejnoprávne médiá nie sú závislé od priamych ekonomických zdrojov. Opak je pravda.

Akákoľvek aktivita štátu je financovaná len zo zdrojov, ktoré vyprodukujú občania krajiny. RTVS nie je výnimkou a na jej fungovanie sa skladáme, keďže nemáme inú možnosť. A Mistríkovej predstava, že RTVS je tu na to, aby vznikalo spravodajstvo na profesionálnom základe a aby spravodajstvo nebolo ovplyvnené žiadnymi ekonomickými vplyvmi, je možno šľachetná, no naivná.

 Na rozhlas a televíziu, samozrejme, ekonomika vplýva. Suma, ktorú má RTVS k dispozícii, ovplyvňuje kvalitu i kvantitu vysielacích hodín, ktoré sú pre spravodajstvo určené.

Pred rokom 1989 existovala v Československu štátna televízia, ktorá bola predĺženou a poslušnou rukou komunistickej strany. Dnes je to inak, ale mentalita spred Nežnej revolúcie pretrvala. Nie je vôbec ťažké spomenúť si na to, akou propagandistickou inštitúciou bola STV a SRo za čias vlády Vladimíra Mečiara. Vtedajší riaditeľ STV Igor Kubiš úspešne transformoval Slovenskú televíziu na stranícky komunikačný kanál HZDS.

 Táto inštitúcia mala za cieľ jediné: diskreditovať a očierňovať vtedajšiu demokratickú opozíciu. O tejto dobe nakrútil režisér Marek Kuboš excelentný krátkometrážny film Taká malá propaganda. Vtedajší redaktor STV Jozef Brezovský hovorí o tom, že keď do televízie nastúpil, stretol sa so zástupcom šéfredaktorky, ktorý mu otvorene povedal, že Slovenská televízia potrebuje ľudí „ktorí vedia, o čo v STV ide. Teda o to, aby HZDS vyhralo voľby a Mečiar ostal pri moci“. Vtedajšie vedenie a redaktori sa zamerali na to, aby ukázali, že opozícia je proti záujmom Slovenska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite