Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kollár viedol Radu RTVS, teraz je poslanec: Odvolať Rezníka nie je jednoduché

.šimon Jeseňák .rozhovory

Je problém, ak politik tlačí na verejnoprávne médium a prejde mu to a voliči mu to nespočítajú, hovorí pre .týždeň bývalý predseda Rady RTVS a dnes poslanec parlamentu za Za ľudí Miroslav Kollár.

Kollár viedol Radu RTVS, teraz je poslanec: Odvolať Rezníka nie je jednoduché Boris Németh

v rozhovore sa dočítate:

  • čo znamená verejnoprávnosť televízie,
  • čo si myslí o novom programovom riaditeľovi Antonovi Šulíkovi,
  • prečo RTVS nikdy nedobehne Českú televíziu,
  • či sa dá odvolať súčasný riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

anton Šulík nastupuje na pozíciu programového riaditeľa RTVS. Čo si o tom myslíte?

Z môjho pohľadu ide o pozitívnu zmenu po Marekovi Ťapákovi.

nižšiu úroveň ako Marek Ťapák sa asi dosiahnuť nedá.

Vieme to porovnávať len s tým, čo máme k dispozícii. Každý človek, ktorý nastupuje na manažérsku pozíciu v RTVS, je posudzovaný negatívne kvôli Jaroslavovi Rezníkovi. Anton Šulík to tým pádom musí zvládnuť aj profesionálne, ale najmä eticky, keďže ide do rizikového prostredia.

zákon o vysielaní a retransmisii je veľmi vágny. Čo si máme predstaviť pod pojmom „verejnoprávnosť“?

Od začiatku môjho pôsobenia v RTVS som sa ľuďom snažil zakazovať používať pojem „verejnoprávny“. Uvedomujem si, že sa mi to nepodarilo. Slovo „verejnoprávny“ pochádza z nemeckého „öffentlich – rechtlich“. Ide o formu organizácie, no všetci týmto termínom označujú obsah. V roku 2011 sme to zmenili, nehovoríme už o verejnoprávnych médiách, ale o médiách verejnej služby. Tieto médiá nám majú poskytovať verejnú službu v rozhlasovom a televíznom vysielaní, ktorej parametre sú zadefinované v zákone. Môžeme sa, samozrejme, rozprávať o tom, či sú tieto parametre zadefinované zrozumiteľne.

sú zrozumiteľné?

Parametre verejnej služby by vždy mohli byť zadefinované lepšie, navyše po desiatich rokoch od posledného zákony ich vzhľadom na vývoj mediálneho trhu treba prekopať. Myslím si ale, že sú zadefinované dostatočne na to, aby sme vedeli povedať, koľko stojí kvalitne postavená verejná služba. Problém nastáva vo financovaní. 

„Ak totiž napíšete akúkoľvek legislatívu, nič sa nezmení, pokiaľ politické elity nenechajú manažment RTVS pracovať slobodne.“

V roku 2003 vtedajšie ministerstvo kultúry vypočítalo, že pokiaľ by Slovenská televízia mala naplniť to, čo jej vtedajší zákon o televízii ukladá, stálo by to približne tri miliardy slovenských korún, v prepočte 100 miliónov eur. To bolo pred sedemnástimi rokmi a bavíme sa len o televízii. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite