Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko neaplikovalo dve envirosmernice, zaoberať sa tým bude súd

.sita .slovensko

Pokiaľ členský štát EÚ vykoná opatrenia vyplývajúce z rozhodnutia Súdu, nemusí nastať fáza rozhodnutia o sankciách, informovalo Zastúpenie EK na Slovensku.

Slovensko neaplikovalo dve envirosmernice, zaoberať sa tým bude súd John Thys, Pool Photo via AP

európska komisia vo štvrtok 2. júla postúpila Slovensko na Súdny dvor v Luxemburgu v dvoch prípadoch porušenia európskej legislatívy. Išlo o neaplikovanie časti smernice o biotopoch a vtákoch a v druhom prípade smernice o posudzovaní a riadení environmentálneho hluku. Ak sa rozhodne o udelení sankcií, tie môžu mať dve zložky, pevnú a pohyblivú. Tú pohyblivú členský štát platí, až kým nepríde k náprave. Pokiaľ členský štát vykoná opatrenia vyplývajúce z rozhodnutia Súdu, sankcie nemusia nastať, uviedlo Zastúpenie EK na Slovensku.

Podľa Zastúpenia EK na Slovensku postúpenie na Súdny dvor znamená, že v procese konania o porušení predpisov, ktoré má niekoľko fáz a končí sa žalobou, členský štát nezjednal potrebnú nápravu a nevykonal dostatočné opatrenia na plný súlad s európskou legislatívou. Súdny dvor na základe žaloby rozhodne o opatreniach, ktoré je potrebné vykonať. To vytvára pre Slovensko ďalšiu príležitosť na nápravu. Z toho vyplýva, že pokiaľ členský štát vykoná opatrenia vyplývajúce z rozhodnutia Súdu, nemusí nastať fáza rozhodnutia o sankciách.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite