Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Historik Drábik označil ĽSNS za neonacistickú stranu, Kotleba ho spochybňuje

.redakcia .slovensko

Historik z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Jakub Drábik považuje opozičnú ĽSNS za neonacistickú stranu. Uviedol to počas pondelkového výsluchu na Špecializovanom trestnom súde, ktorý prejednáva kauzu kontroverzných šekov predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu vystavených na sumu 1488 eur.

Historik Drábik označil ĽSNS za neonacistickú stranu, Kotleba ho spochybňuje SITA/Branislav Bibel

pojednávanie po vykonávaní dôkazov prerušili do 14. júla. Najvyšší súd (NS) SR musí však dovtedy rozhodnúť o Kotlebovej sťažnosti voči nevyhoveniu jeho námietke zaujatosti. Kotleba navyše avizoval, že je v ten deň rokovanie Národnej rady SR a nebude súhlasiť s konaním v neprítomnosti.

Obhajca obžalovaného Tomáš Rosina sa Drábika na súde pýtal na politický program ĽSNS a to, či zaregistroval nejaký bod, ktorý si dáva za cieľ odstrániť politický, spoločenský, ekonomický či kultúrny poriadok. „Nie, na to si dávajú veľký pozor,“ skonštatoval Drábik. Spresnil, že po roku 1945 si neonacisti dávajú pozor na verejné vyjadrenia vzhľadom na možné trestnoprávne následky. Kotleba sa Drábika pýtal aj na konkrétny čin, ktorý by dokazoval, že ĽSNS chce odstrániť parlamentarizmus. „Napríklad číselná symbolika 1488,“ reagoval Drábik.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite