Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda chce zaviesť register lobistov

.sITA .slovensko

Vládny register by mal obsahovať zoznam lobistov aj s informáciami o ich klientoch. Podľa Dostála sa legálny lobing zamieňa s korupciou. Petrák má pochybnosti o účinnosti zákona.

Vláda chce zaviesť register lobistov SITA/Branislav Bibel

kabinet Igora Matoviča vo svojom programe avizuje, že príjme zákon o lobingu, ktorý bude kombináciou zákonnej regulácie, povinného registra lobistov a kódexu. Poslanec koaličného klubu Sloboda a Solidarita Ondrej Dostál hovorí, že je zvedavý, ako vláda upraví systematické lobistické aktivity tak, aby neboli zároveň zväzujúce pre fyzické osoby aj organizácie, ktoré sa príležitostne vyjadrujú k tvorbe zákonov.

Opozičný poslanec Ľubomír Petrák zu strany Smer-SD má pochybnosti, či zákon o lobingu, s ktorým počíta vládny program, bude účinným nástrojom boja proti korupcii. Zákon o lobingu sa na pôde parlamentu už objavil viackrát. Presadiť sa ho nepodarilo Kresťanskodemokratickému hnutiu ani hnutiu Sme rodina.

Poslanec Dostál sa v minulosti zaoberal právnou úpravou lobingu. Považoval za potrebné, aby sa rozlišovalo medzi snahou ovplyvniť rozhodovanie poslancov legálne v podobe argumentov a korupciou. Často sa totiž podľa neho zamieňa legálny lobing s korupciou. „Teraz som skôr skeptický k tomu, ako presne lobing zadefinovať. V Amerike a v niektorých západných krajinách existujú lobistické firmy, ktoré sa tejto činnosti venujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite