Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus – Slovensko a svet: Pribudlo u nás 43 nových prípadov, nakazil sa aj britský premiér Boris Johnson

.ivana Šalgová .martina Bednárová .slovensko

Na Slovensku je aktuálne 269 potvrdených prípadov, rapídne sa zvýšilo testovanie. Vo štvrtok otestovali štátne i súkromné zariadenia 972 ľudí, čo je rekordný počet. Minister zdravotníctva potvrdil, že jeden pacient je v kritickom stave.

Koronavírus – Slovensko a svet: Pribudlo u nás 43 nových prípadov, nakazil sa aj britský premiér Boris Johnson AP Photo/Matt Dunham Britský premiér Boris Johnson riadi krajinu z domácej izolácie. mal pozitívny test na koronavírus.

situáciu v súvislosti s nákazou koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online: 

  • počas nedieľ budú zatvorené všetky predajne potravín, lekárne, obchody so zeleninou, ovocím či mäsom, predajne novín a časopisov,
  • školy sú zatvorené až do odvolania,
  • parlament schválil takzvaný lex korona – zákon, ktorý sa týka zmien v súdnictve, ale aj možnosti, ako štát môže sledovať cez mobily ľudí podozrivých z nákazy,
  • vláda zaviedla povinnosť nosiť rúško mimo bytu či domu,
  • aktuálne je u nás 269 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, 
  • viac ako tri miliardy ľudí v takmer 70 krajinách a teritóriách celého sveta požiadali ich vlády, aby zostali doma,
  • počet obetí nového koronavírusu presiahol celosvetovo 25 035, nakazených je viac ako 553 240 ľudí, vyliečilo sa 127 567 pacientov
  • najviac postihnutými krajinami sú aktuálne USA, Taliansko a Španielsko,
  • ochorenie COVID-19 má aj premiér Boris Johnson,
  • informácie o nariadeniach nájdete na www.korona.gov.sk,
  • spustili sme podstránku koronavirus.tyzden.sk, kde nájdete pravidelne aktualizované infografiky, všetky dôležité informácie a autorské texty. 

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

Dianie ohľadom šírenia nákazy koronavírusom sledujeme aj naďalej TU.

19:20 Nemecká kapela Rammstein poprela správy o tom, že je jej spevák Till Lindemann nakazený koronavírusom. Spevák skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, jeho test na koronavírus bol ale negatívny.

18:39 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová odporúča v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 zvážiť dočasné nahradenie osobného styku dieťaťa s rodičom, ktorý nežije v spoločnej domácnosti, inou formou komunikácie. Pri striedavej starostlivosti navrhuje v aktuálnej situácii predĺžiť časové intervaly. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Prípadný osobný styk rodiča s maloletým dieťaťom by mohol byť podľa Patakyovej dočasne nahradený inou formou kontaktu, napríklad telefonátom či komunikáciou cez sociálnu sieť. Ombudsmanka odporúča nahradenie osobného styku hlavne v prípade, ak rodičia žijú v spoločnej domácnosti so staršími osobami, osobami so zdravotnými problémami alebo inými rizikovými skupinami. Rovnako by ho mali zvážiť vtedy, ak je styk či striedavá starostlivosť realizovaná na väčšie vzdialenosti, alebo ak samotné maloleté dieťa trpí dlhodobými zdravotnými komplikáciami.

17:51 V Taliansku podľahlo koronavírusu za deň rekordných 919 ľudí. Je to najvyšší denný nárast úmrtí od vypuknutia epidémie v krajine pred viac ako mesiacom. Celkovo sa v Taliansku už potvrdilo vyše 86-tisíc prípadov nákazy, čo je najviac po USA.

16:45 Rakúsky advokát a aktivista Peter Kolba podal žalobu na lyžiarske strediská v spolkovej krajine Tirolsko. Viní ich z toho, že napomohli šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 po Európe, keď aj napriek informáciám o riziku nákazy ostali otvorené.

Kolba sa za účelom zhromaždenia dôkazov pre prokuratúru už obrátil s výzvou na všetkých Európanov, ktorí v nedávnej dobe navštívili tirolské lyžiarske strediská. Podľa svojich slov dostal už 400 reakcií, z ktorých až 356 pochádzalo zo susedného Nemecka. Mnohí turisti, ktorí na jeho výzvu reagovali, navštívili obľúbené stredisko Ischgl.

Advokát hovorí, že za pandémiu nemožno nikoho priamo viniť. „Avšak rozhodnutie nezatvoriť lyžiarske strediská, hoci úrady vedeli alebo mali vedieť o hrozbe rozsiahlej nákazy, je dôvodom na zváženie žaloby,“ dodal.

Prokuratúra v tejto súvislosti uviedla, že sa prípadom zaoberá, pričom dodala, že zatiaľ nemá informácie o konkrétnych baroch v lyžiarskych strediskách ani zamestnancoch, ktorí mohli prispieť k šíreniu koronavírusu.

15:26 Vláda schválila rozšírenie núdzového stavu aj na zariadenia sociálnych služieb. Zároveň sa rozširuje zákaz uplatňovania práva na štrajk niektorým pracovníkom.

Núdzový stav sa rozširuje na uloženie pracovnej povinnosti na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti v rozsahu ošetrovateľskej starostlivosti v pobytových zariadeniach sociálnych služieb, ktorými sú zariadenia pre seniorov, zariadenia opatrovateľskej služby, domovy sociálnych služieb, špecializované zariadenia, v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorými sú centrá pre deti a rodiny.

16:10 Celkom 9444 zdravotníckych pracovníkov je v Španielsku nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najvyšší počet zo všetkých krajín postihnutých pandémiou.

Zdravotnícki pracovníci predstavujú takmer 15 percent všetkých prípadov nákazy v Španielsku. Oznámil to koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón, podľa ktorého je to „vysoký počet“ v porovnaní s ostatnými postihnutými krajinami.

Zdravotnícki pracovníci podľa AP hovoria o vážnom nedostatku základných ochranných pomôcok, ako sú rúška, rukavice a plášte. Nemocnice v krajine sú preplnené.

15:52 Polícia uzatvára pre nákladnú dopravu nad 7,5 tony hraničné priechody s Poľskou republikou, Českou republikou, Maďarskom a Rakúskom. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Opatrenie reaguje na situáciu, že sa na území Slovenska tvoria kolóny, ktorých dôvodom je zdĺhavé vybavovanie nákladnej a osobnej dopravy zo strany maďarských orgánov. „S cieľom predísť dopravným kolíziám v okolí hraničných priechodov a na našom území sme preto s okamžitou platnosťou prijali spomínané opatrenie,“ uviedla Bárdyová.

Upozornila, že výnimku má preprava zvierat, rýchlo kaziaceho sa tovaru a vozidlá spadajúce pod ,GREEN LANE‘ „Taktiež k nám môžu vstúpiť nákladné vozidlá, ktoré majú vykládku na území Slovenskej republiky,“ dodala.

Opatrenia potrvajú do odvolania.

15:30 Slovenskí väzni vyrobili za viac ako tri týždne 72 200 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji proti nákaze novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 27. februára.

Samotná výroba rúšok, ktoré boli vrátane ZVJS prerozdelené medzi približne 100 odberateľov, sa začala 5. marca najskôr v dvoch ústavoch – Košice-Šaca a Banská Bystrica-Kráľová. Uviedla to pre TASR hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. „Rúška sú primárne distribuované podľa požiadaviek do všetkých ústavov zboru, ako aj pre subjekty spadajúce pod rezort ministerstva spravodlivosti, a to samotné ministerstvo, súdy, prokuratúry, Súdnu radu a Centrum právnej pomoci,“ povedala hovorkyňa.

14:50 Novým koronavírusom sa nakazil aj spevák nemeckej skupiny Rammstein Till Lindemann. Podľa nemeckých médii je 57-ročný spevák v karanténe na jednotke intenzívnej starostlivosti v berlínskej nemocnici. 

14:31 Na COVID-19 testovali pozitívne aj britského ministra zdravotníctva Matta Hancocka. Stalo sa tak po tom, ako o svojom pozitívnom teste informoval aj premiér Boris Johnson, ktorý je v samoizolácii vo svojom úrade s miernymi príznakmi ochorenia.

Hancock má podľa vlastných slov tiež mierne príznaky, je v samoizolácii a pracuje z domu. „Je dôležité, aby sme dodržiavali odporúčania na ochranu nášho Národného zdravotníckeho systému a chránili životy,“ dodal na Twitteri.

14:01 Počet chorých na akútne respiračné ochorenia na Slovensku v 13. kalendárnom týždni tohto roka klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 33,7 percenta. TASR o tom v piatok informovali z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva.

Lekári nahlásili 18 209 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji a najmenej v Prešovskom kraji. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy. Ostatné komplikácie podľa ÚVZ SR predstavovali pneumónie a otitídy.

Chrípku a chrípke podobné ochorenia nahlásili lekári 853 ráz. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 48,1 percenta.

13:00 V horizonte desiatich dní by mohlo prísť k testovaniu 4000 ľudí. Na tlačovom brífingu o tom informovali Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.

„Robilo sa umelo málo testov, a tým pádom sme sa všetci navzájom klamali, že sme na tom super. Omnoho lepšie na zvládnutie krízy je povedať si pravdu, že budeme mať možno dni, keď budeme mať 100 pozitívne testovaných,“ skonštatoval Matovič.

Krajčí uviedol, že na ministerstve zdravotníctva zaviedli online systém, do ktorého budú môcť zdravotnícke zariadenia zapisovať, koľko rúšok potrebujú, a taktiež, koľko ich minuli. Dôvodom je, aby ministerstvo videlo, kde bude treba ďalšie ochranné pomôcky.  

Premiér deklaroval, že všetkým zdravotníckym zariadeniam, ktoré sa prihlásia do tohto online systému ministerstva, budú ochranné pomôcky dodané do nedele. „Budem od kompetentných vyžadovať, aby každé zariadenie malo pomôcky,“ povedal Matovič.

12:42 Rómska osada Háj v Gelnici je celá v karanténe a je uzatvorená. Denníku N to potvrdil primátor mesta Dušan Tomaško. Na uzavretie osady sa na piatkovej tlačovke Igora Matoviča pýtala RTVS, pre premiéra to bola nová informácia.

12:26 Britský premiér Boris Johnson mal pozitívny test na koronavírus. Johnson má mierne príznaky a je v izolácii vo svojom sídle na Downing Street. Premiér má 55 rokov a tehotnú snúbenicu.

 12:18 Predseda Smeru-SD Robert Fico očakáva od prezidentky, že sa obráti na ústavný súd pre zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii, ktorý dáva Úradu pre verejné zdravotníctvo možnosť získať a spracovať dáta od mobilných operátorov. Ak tak neurobí ona, obráti sa podľa Ficových slov na ÚS Smer-SD. Povedal to na piatkovej tlačovej konferencii.

12:13 Na Slovensku pribudli ďalší pacienti nakazení novým koronavírusom. 

Počty nakazených rapídne stúpajú aj vo svete, najhoršie sú na tom Spojené štáty. Pozrite sa, koľko obetí si nový koronavírus vyžiadal vo svete.

12:04 Španielsko má už vyše 64-tisíc nakazených a 4858 mŕtvych. Za posledných 24 hodín pribudlo vyše 7800 nových prípadov, zomrelo 769 pacientov.

11:35 Minister zdravotníctva Marek Krajčí potvrdil, že jeden pacient je v kritickom stave. Má pridružené choroby a je vo vyššom veku.

11:25 Človek, ktorý bol pozitívne otestovaný v súkromnom zariadení, pracoval pri rozvoze potravín. 

11:18 Vo štvrtok na Slovensku výrazne stúpol počet testovaných na takmer tisíc osôb. Za jeden deň tak zachytili 43 pozitívnych prípadov. V štátnych laboratóriách testovali 912 ľudí, pozitívne výsledky malo 42. V súkromnom laboratóriu otestovali 60 ľudí a zachytili jedného pozitívneho. Ide o doteraz najvyššie počty testovaných.

11:03 Predseda vlády o aktuálnej situácii:

10:48 Mesto Bratislava nakupuje v týchto dňoch tisíce ochranných rúšok. Objednalo si aj respirátory a ochranné zdravotné pomôcky. Tvrdí, že zatiaľ nedostalo žiadnu materiálnu pomoc od štát, a preto si všetko musí zabezpečovať samo. Pre mimoriadnu situáciu okolo pandémie nového koronavírusu využíva v rámci verejného obstarávania formu priameho rokovacieho konania. Magistrát tvrdí, že v priemere nakupuje rúška za 0,88 eura bez DPH za jeden kus.

Hlavné mesto oslovilo desiatky firiem v snahe získať ochranné pomôcky v čo najkratšom čase. Spoločnosť Jamini A disponovala skladovými zásobami a dokázala dodať mestu tovar do 24 hodín. „Nákup 45 040 kusov rúšok s lehotou dodania do 24 hodín umožnil mestu pokryť nevyhnutné potreby na nasledovné dni. Tovar bol rozdelený medzi zamestnancov mesta a mestských spoločností tým zamestnancom, ktorí ho najviac potrebujú (nemôžu pracovať z domu, pracujú s verejnosťou a podobne). Tovar bol distribuovaný aj medzi zariadenia pre seniorov, zariadenia sociálnych služieb i mimovládne organizácie,“ spresnil pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla.

10:04 V Českej republike bolo v piatok ráno potvrdených 2062 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Deväť ľudí nákaze COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, podľahlo. Z nákazy sa doteraz vyliečilo desať ľudí.

Server iDNES.cz informoval, že liek remdesivir zabral u vážne chorého pacienta s koronavírusom vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe a odpojili ho od umelej pľúcnej ventilácie.

9:47 Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) urýchli registráciu liekov, ktoré sa používajú pri novom koronavíruse, a takisto urýchli aj schvaľovanie klinického skúšania pre pacientov s ochorením COVID-19.

Žiadosti na schválenie takéhoto lieku bude ŠÚKL posudzovať prednostne v čo najkratšom možnom čase, maximálne do siedmich dní, ak je liek registrovaný v Európskej únii. Na štátny ústav je možné podať žiadosť o registráciu takéhoto lieku formou tzv. MRP alebo RUP procedúry. Hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková pre TASR doplnila, že európska fáza by za normálnych okolností mala trvať maximálne 90 dní a po ukončení tejto fázy pokračuje národná fáza v dĺžke 30 dní.

9:06 Maďarská vláda nariadila od soboty čiastočný zákaz vychádzania, v nadchádzajúcich dvoch týždňoch budú môcť obyvatelia opustiť svoj domov iba na cestu do práce, prípadne na zabezpečenie základných potrieb. Opatrenie oznámil dnes ráno premiér Orbán.

8:31 Poslanci vo štvrtok na mimoriadnom plenárnom zasadnutí schválili tri legislatívne návrhy, ktoré ako súčasť koordinovanej reakcie EÚ pomôžu v boji proti pandémii COVID-19 a jej následkom.

Poslanci úradovali z domova. ArchívPoslanci úradovali z domova.

Trojica opatrení, ktoré majú pomôcť jednotlivcom a podnikom vysporiadať sa s aktuálnou krízou a s jej následkami, bola schválená v skrátenom konaní v rámci takzvaného naliehavého postupu. Stalo sa tak menej ako dva týždne po tom, ako legislatívne návrhy predložila Európska komisia.

Poslanci schválili investičnú iniciatívu v reakcii na koronavírus, ktorá umožní urýchlené presmerovanie 37 miliárd eur z fondov EÚ k občanom, regiónom a krajinám, ktoré sú najviac postihnuté pandémiou nového koronavírusu. Rozšírenie pôsobnosti Fondu solidarity EÚ na krízové situácie v oblasti verejného zdravia v rozsahu 800 miliónov a pozastavenie platnosti pravidla o strate letiskových prevádzkových intervalov. Toto opatrenie umožní leteckým spoločnostiam zastaviť počas pandémie takzvané lety duchov, pri ktorých sú lietadlá temer alebo úplne bez cestujúcich

7:50 V USA prekročil počet potvrdených nakazených koronavírusom 82-tisíc, čo je najviac na svete. Spojené štáty majú viac prípadov nakazených ako Čína (81 782) či Taliansko (80 589).

Ochoreniu COVID-19 zároveň dosiaľ v USA podľahlo prinajmenšom 1178 osôb, uvádza Univerzita Johnsa Hopkinsa. Za posledný deň pritom približne stovku úmrtí zaznamenali len v New Yorku, ktorý je v rámci USA akýmsi epicentrom nákazy.

Najdôležitejšie informácie z predošlého dňa sa dočítate tu:

21:22 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 365 ľudí. Medzi obeťami je aj 16-ročné dievča, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na úrady. Ide o dosiaľ najvyšší počet obetí za jeden deň. V stredu ich bolo 231.

Generálny riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon uviedol, že vo francúzskych nemocniciach zomrelo na vírus už 1696 ľudí, pričom zdôraznil, že do tohto počtu sa nezahŕňajú tí, ktorí ochoreniu COVID-19 podľahli doma alebo v domovoch dôchodcov.

Salomon konštatoval, že vo Francúzsku doteraz potvrdili koronavírus 29 155 ľuďom. Dodal, že skutočný počet prípadov je pravdepodobne oveľa vyšší, pretože testovanie je vyhradené pre vysoko rizikových pacientov.

21:16 V Spojenom kráľovstve zaznamenali po prvý raz vyše 100 mŕtvych za uplynulých 24 hodín v dôsledku nákazy koronavírusom. Počet obetí sa tak zvýšil zo 475 na 578. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na zdravotníkov.

Podľa nich bolo testovaných na koronavírus už celkovo 104 866 ľudí, z nich 93 208 malo negatívne výsledky a 11 568 pozitívne. Podľa agentúry AFP sa ohnisko nákazy sústreďuje v Londýne.

20:53 Nemecké nemocnice prijmú z Talianska na znak solidárnosti najmenej 47 pacientov s ochorením COVID-19. Oznámil to vo štvrtok nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, píše agentúra Reuters.

„Pretože stojíme na strane našich talianskych priateľov. Môžeme to prekonať len spoločne,“ uviedol Maas v krátkom vyhlásení.

20:47 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 712 ľudí. Počet mŕtvych tak stúpol na 8215. Informoval o tom vo štvrtok večer spravodajský kanál Sky Tg24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu.

Úrad krátko po 18:00 h oznámil, že za uplynulých 24 hodín zomrelo 662 osôb, ale tento údaj nezahŕňal 50 obetí z regiónu Piemont, ktorý o nich iformoval neskoro.

Zatiaľ rekordný počet obetí za jeden deň (793) zaznamenalo Taliansko v sobotu 21. marca, v utorok 24. marca ich bolo 743. 

20:02 Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes podpísala dva zákony, ktoré včera prijala Národná rada SR. Prvý návrh hovorí o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii, druhý upravuje zmeny v zákone o sociálnom poistení.

Na základe prvého prijatého návrhu získa Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ a získavania prevádzkových údajov. 

Zo súdnych pojednávaní bude možné vylúčiť verejnosť aj pre ohrozenie zdravia, z takéhoto pojednávania bude povinné vyhotoviť a zverejniť zvukový záznam. Upraví sa aj odvolávanie členov Súdnej rady SR.

19:54 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas štvrtkového mimoriadneho plenárneho zasadnutia vyjadrili podporu opatreniam EÚ na boj proti pandémii nového koronavírusu.

Predseda EP David Sassoli vyhlásil, že 687 europoslancov, ktorí boli osobne prítomní v pléne EP alebo sa zapojili do hlasovania na diaľku, sa vyslovilo za prijatie opatrení navrhnutých Európskou komisiou.

„Tento okamih je vážny. Nebudeme len stáť a pozerať sa. Sme pripravení spolupracovať a očakávame, že Európska rada bude konať s rovnakou zodpovednosťou,“ uviedol s odkazom na summit lídrov členských krajín EÚ, ktorý sa vo štvrtok vo večerných hodinách koná prostredníctvom videokonferencie.

Poslanci ešte pred hlasovaním vyzvali krajiny EÚ, aby v súčasnej krízovej situácii spolupracovali a udržiavali otvorené vnútorné hranice, a umožnili tak doručovanie lekárskeho zariadenia a nevyhnutných tovarov.

19:35 Svetoznáma talianska módna značka Armani vo štvrtok oznámila, že vo všetkých svojich talianskych továrňach začne vyrábať jednorazové zdravotnícke kombinézy pre pracovníkov nemocníc. 

Spoločnosť, ktorej patria aj značky Giorgio Armani a Emporio Armani, uviedla, že svoju výrobu bude zameriavať na „individuálnu ochranu zdravotníckych pracovníkov zapojených do boja proti ochoreniu spôsobenému koronavírusom“.

Zakladateľ spoločnosti a uznávaný módny návrhár Giorgio Armani venoval v posledných týždňoch dva milióny eur nemocniciam po celom Taliansku, vrátane miest Bergamo a Piacenza na najťažšie postihnutom severe krajiny.

18:52 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zvažuje využiť na ďalšie repatriácie Slovákov v zahraničí letku ministerstva vnútra. Let si budú musieť repatriované osoby hradiť. Do stredy 25. marca sa podarilo rezortu zahraničia dostať na Slovensko späť viac ako 1500 občanov, informoval štátny tajomník ministerstva Martin Klus.

Dôvod spoplatnenia letu vládnym špeciálom vysvetľuje Klus ako férovosť voči ostatným občanom, či už v zahraničí alebo aj doma. Klus zároveň uviedol, že letka ministerstva vnútra bude použitá iba v prípadoch, že sa nenaruší prípadný dovoz medicínskeho materiálu.

„Stále platí, že vzhľadom na vysoký záujem sme našich občanov vyzvali, aby sa v maximálnej možnej miere snažili priblížiť k hraniciam Slovenskej republiky. Aj preto na našom webe pravidelne aktualizujeme priechodnosť jednotlivých hraníc,“ vysvetľuje štátny tajomník. Rezort diplomacie tiež občanom pripomína, že pre všetkých, ktorým štát pomôže s návratom na Slovensko, platí povinná karanténa v zariadení, ktoré urči rezort vnútra.

17:42 Najväčšie limity má Slovensko v odberoch vzoriek, myslí si epidemiologička Alexandra Bražinová z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, ktorá je od vypuknutia epidémie dennodenne v centre diania. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Hlavnou úlohou epidemiológov je aktuálne komunikácia s ľuďmi, u ktorých bolo potvrdené ochorenie COVID-19, a zabezpečenie ich karantény. Ďalej zisťujú a vyhľadávajú úzke kontakty nakazeného a zabezpečujú aj ich karanténu. To zahŕňa aj zisťovanie kontaktov na pracovisku či karanténu pre pracovisko. Jeden pozitívny má priemerne 20 kontaktov, s ktorými je potrebné sa spojiť, zabezpečiť ich testovanie a karanténu. „Neviem, či si viete predstaviť objem tejto práce, ale môžem povedať, že pracujeme takmer nonstop,“ poznamenala Bražinová.

Epidemiológovia podľa anamnézy vyhodnocujú, kto by mal absolvovať odber vzorky na test na nový koronavírus. Ide o úzke kontakty nakazených, ale aj o volajúcich z infoliniek podľa poskytnutých informácií. Podľa epidemiologičky by bolo najlepšie dať otestovať každého, kto o to požiada. 

„Problém však nie je v samotných testoch, laboratóriá by stihli urobiť niekoľkonásobne viac testov ako doteraz. Limitujú nás odbery,“ upozornila. Jednou z možností je aj domáci odber posádkou na to určenou. Tá potrebuje kompletný celotelový ochranný výstroj, pričom ho môžu použiť len raz pri odbere v jednej domácnosti, následne odev putuje do nebezpečného odpadu. 

Za 24 hodín sú schopní urobiť najviac 30 odberov. V súčasnosti podľa nej fungujú domáce odbery v Bratislave len pre imobilných pacientov a situácia sa mení každý deň.

17:27 Afganská vláda nariadila prepustenie približne 10 000 väzňov –  väčšinou žien, mladistvých a chorých ľudí –  s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Podľa agentúry AFP o tom informoval vo štvrtok tamojší generálny prokurátor Faríd Hamídí.

„Je to zodpovedné rozhodnutie na ochranu zdravia ľudí,“ uviedol Hamídí na tlačovej konferencii. „Vyhláška nie je určená tým, ktorí sa dopustili trestných činov proti národnej a medzinárodnej bezpečnosti,“ dodal.

Afganistan doteraz zaznamenal 84 prípadov nákazy koronavírusom a dve úmrtia.

Všetky články a rozhovory o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme! 

16:33 Budúci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) sa v utorok vrátil zo Spojených štátov amerických na Slovensko. Momentálne je v povinnej 14-dňovej domácej karanténe. 

„Musí ísť do 14-dňovej karantény, musí sledovať svoj zdravotný stav, v prípade príznakov, odporúčam tiež testovať,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Korčok, ktorý doteraz pôsobil ako veľvyslanec SR v Spojených štátoch amerických, si po uplynutí domácej karantény preberie rezort diplomacie od ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktorý ho v úrade dočasne zastupuje.

15:08 Pápež František absolvoval test na prítomnosť nového koronavírusu, ktorého výsledok bol negatívny. 

Stav pápeža preverili lekári po zistení, že novým koronavírusom sa nakazil vysoko postavený hodnostár katolíckej cirkvi, ktorý vo Vatikáne dlhodobo žije v tej istej budove. Podľa talianskych médií nakazeného muža previezli do nemocnice a následne testovali aj pápežových najbližších spolupracovníkov.

Vatikánsky penzión Dom sv. Marty, kde sa objavil uvedený prípad, František nechce opustiť. V tejto budove žije už od začiatku svojho pontifikátu pred siedmimi rokmi a aj vo štvrtok slúžil rannú omšu v jej priestoroch. Zdalo sa, že má dobrú náladu.

František na úvod rannej omše spomenul tému strachu v čase pandémie: „Pomyslime na strach starých ľudí, ktorí sú sami doma alebo v domovoch dôchodcov a ktorí nevedia, čo všetko sa ešte môže stať; na strach tých, ktorí nemajú stálu prácu a robia si starosti, ako uživia svoje deti a svoje rodiny.“

14:58 Za jednu z kľúčových činností potrebných na prevenciu pred nákazou koronavírusom označuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) umývanie rúk. Odporúča umývať si ruky mydlom aspoň 20 sekúnd a následne utierať ruky papierovou utierkou alebo osobným čistým uterákom. 

Mária Podhradská zo Spievankova natočila pre .týždeň video pre deti našich čitateľov o tom, ako si majú správne umývať rúčky a dodržiavať hygienu doma aj vonku: 

Mária Podhradská/.týždeň

 14:23 Epicentrom nákazy sa stala po Číne Európa a ochorenie COVID-19 sa čoraz viac šíri aj v USA. Prípady sa potvrdili vo viac ako 180 krajinách sveta a počet nakazených celosvetovo dosiahol takmer pol milióna. Prečítajte si viac o aktuálnom šírení koronavírusu vo svete TU.

13:46 Na Slovensku sú oficiálne vyliečení dvaja pacienti, ktorí boli nakazení novým koronavírusom, oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí.   

Nakazený pacient, ktorému ustúpili príznaky ochorenia COVID-19, musí byť podľa ministra ešte dva týždne v karanténe. Ak následne neprejavuje žiadne ochorenie, musí byť ešte dvakrát negatívne testovaný a napokon je vyhlásený za človeka, ktorý prekonal toto ochorenie. Krajčí nechcel pre ochranu osobných údajov špecifikovať vek a ďalšie informácie o dvoch vyliečených pacientoch.

.týždeň/ÚVZ

Občania, ktorí boli v povinnej 14-dňovej karanténe napríklad z dôvodu, že sa vrátili zo zahraničia, sa budú môcť podľa hlavného hygienika Jána Mikasa vrátiť do normálneho života, ak neprejavujú žiadne príznaky.

Krajčí zárpveň informoval, že takzvané červené zóny pre nakazených pacientov sa pripravujú zatiaľ v nemocniciach v Bratislave, Košiciach a Martine. Pripravené by mali byť do siedmich dní. 

„Budeme sa prispôsobovať situácii, pretože nikde nie je napísané, že zostanú len tie. Budú sa postupne rozširovať, bude sa to neustále prehodnocovať,“ priblížil minister.K sankciám pre porušovanie nosenia ochranného rúška mimo svojho domu či bytu sa zatiaľ podľa hlavného hygienika nepristúpilo.

12:30 Vláda po dnešnom rokovaní dospela k dohode s Asociáciou súkromných laboratórií, vďaka ktorej začne masívne riadené testovanie. Pred každou nemocnicou na Slovensku vznikne odberné miesto, kde vznikne bezpečnejšie prostredie na odoberanie vzoriek.

„Dnes sa dosiahla dohoda ako efektívnym spôsobom zapojiť všetky testovacie kapacity, ktoré majú slovenské laboratóriá,“ povedal Peter Lednický z Asociácie súkromných laboratórií Slovenska.

Štátne orgány budú informovať okrem pozitívne testovaných aj tých, u ktorých bude výsledok negatívny. Okrem pozitívne testovaného pacienta bude o jeho výsledku informovaný aj jeho všeobecný lekár, ktorý bude mať povinnosť denne kontaktovať všetkých svojich pozitívne testovaných pacientov vo veku 65 +. 

12:14 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku za 24 hodín o 655. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo viac ako 4000 ľudí. Informoval o tom vo štvrtok denník El País.

Krajiny najviac postihnuté nákazou koronavírusom:

ČÍNA

  • počet potvrdených prípadov: 81 285 
  • počet aktívnych prípadov: 3 947
  • počet vyliečených: 74 051
  • počet obetí: 3 287

TALIANSKO

  • počet potvrdených prípadov: 74 386
  • počet aktívnych prípadov: 57 521
  • počet vyliečených: 9 362
  • počet obetí: 7 503

USA

  • počet potvrdených prípadov: 69 219
  • počet aktívnych prípadov: 67 594
  • počet vyliečených: 616
  • počet obetí: 1 054

11:35 O ďalších 15 dní – až do 11. apríla – schválil Španielsky parlament vo štvrtok v skorých ranných hodinách schválil vládny návrh o predĺžení stavu núdze platného na celom území krajiny o ďalších 15 dní. Ten tak bude trvať do 11. apríla.. 

Stav núdze bol v Španielsku vyhlásený 14. marca na 15 dní a musí byť opakovane predlžovaný. Vláde to umožní predĺžiť mimoriadne opatrenia na zamedzenie šírenia druhu nového koronavírusu vrátane zákazu vychádzania. Výnimka sa vzťahuje len na obyvateľov chodiacich do práce či na nákup základných potrieb, ako sú potraviny alebo lieky. Zatvorené sú aj podniky a väčšina obchodov. 

Vláda španielskeho premiéra Pedra Sáncheza požiadala o predĺženie stavu núdze, keď sa počet mŕtvych v dôsledku koronavírusu, ako aj infikovaných v posledných dňoch prudko zvýšil.

11:24 Obmedzenia letovej prevádzky v značnej časti sveta, ktoré sú súčasťou opatrení v boji proti novému koronavírusu, budú mať nepriaznivý vplyv aj na počítačové modely predpovedajúce počasie. Informovala o tom televízia CNN.

Letecké údaje o aktuálnom počasí sú rozhodujúce v modeloch, ktorými sa riadia denné predpovede počasia. Z lietadiel však v priebehu marca prišlo o 42 percent menej meteorologických údajov oproti bežnej prevádzke, informovalo Európske centrum pre strednodobú predpoveď počasia.

10:42 Na Slovensku pribudlo počas stredy (25. 3.) desať nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 stúpol na 226. Vo štvrtok o tom informoval Úrad vlády SR. Otestovaných však bolo počas včerajška len 335 ľudí.

Pri nových prípadoch ide o ženu z okresu Partizánske, ďalej o muža z okresu Prievidza, ktorý sa vrátil z Brazílie a o ženu z okresu Považská Bystrica. Dvaja muži sú na bratislavských Kramároch, jeden pochádza z okresu Bratislava a druhý z okresu Dunajská Streda. Rovnako sa tri nové prípady vyskytli u jednej ženy a dvoch mužov, ktorí boli v karanténe v Gabčíkove.

Ochorenie COVID-19 potvrdili aj u muža z okresu Liptovský Mikuláš, ktorý sa vrátil zo Španielska. V poslednom prípade ide o ženu z okresu Zlaté Moravce.

10:11 Špeciálny evakuačný let z Washingtonu, ktorý bude mať na palube aj Slovákov, by mal priletieť na bratislavské Letisko M. R. Štefánika v piatok nadránom. Z USA privezie okrem Slovákov aj občanov českej republiky, Maďarska a Slovinska. 

Všetkých 300 pasažierov musí mať počas letu tvárové rúška. Po prílete na letisko v Bratislave pôjdu slovenskí občania rovno do zariadení určených Ministerstvom vnútra SR, kde každý podstúpi testovanie na nový koronavírus. Až na základe negatívnych výsledkov testu budú po pár dňoch cestujúci prepustení do domácej izolácie. 

„Občania ostatných krajín budú okamžite po prílete prevezení do vlastnej krajiny, kde sa budú riadiť bezpečnostnými opatreniami a pokynmi danej krajiny,“ dodal spolumajiteľ a generálny riaditeľ spoločnosti charter advisory Martin Feč.

09:27 V Českej republike bolo vo štvrtok ráno potvrdených 1775 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. K šiestim obetiam nákazy nepribudla ďalšia,  vyliečilo sa doteraz 10 ľudí. Vykonaných bolo 26 698 testov. 

Za 24 hodín tak v ČR pribudlo 291 nových prípadov nákazy koronavírusom.

V Česku už týždeň platí zákaz vychádzania bez rúška zakrývajúceho nos a ústa. Ak polícia pristihne na ulici fajčiara bez rúška alebo tvárovej masky, môže mu udeliť pokutu do 10 000 korún (364 eur).

09:16 V aktuálnej situácii šírenia ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom, môžu byť rýchlotesty užitočné v určitých fázach ochorenia, napríklad u chorých osôb s výraznými klinickými príznakmi trvajúcimi niekoľko dní, na odlíšenie ochorenia COVID-19 od iných respiračných nákaz. 

Tieto testy však väčšinou nedosahujú citlivosť molekulárno-biologických metód. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v stanovisku na sociálnej sieti.

09:12 Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) zriaďuje poradenský servis a odporúčania pre školy v súvislosti s prerušením vyučovania v materských, základných a stredných školách.    

Poradenský servis pre školy vznikol v dôsledku zabezpečenia kontinuity v plnení štátnych vzdelávacích programov v súvislosti s prerušením výuky v materských, základných a stredných školách. Zapríčinené je to šírením respiračného ochorenia COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus. Otázky je podľa ŠPÚ možné adresovať na spu@statpedu.sk.       

Školy na Slovensku ostanú zatvorené až do odvolania, dôvodom je zabránenie šírenia nového koronavírusu. V tejto súvislosti sa učitelia snažia najmä online formou vzdelávať svojich žiakov. 

Na pomoc pri domácom vzdelávaní nielen pre učiteľov, ale aj pre žiakov a ich rodičov vznikla nová stránka www.ucimenadialku.sk, ktorú pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s viacerými mimovládnymi organizáciami. Stránka poslúži ako nástroj oficiálnej komunikácie počas prerušeného vyučovania na školách v čase mimoriadneho stavu.

08:45 Počet zaregistrovaných prípadov nákazy od vypuknutia pandémie presiahol vo svete číslo 472 000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza zo zverejnených oficiálnych údajov.

Najmenej 472 030 prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 vrátane 21 297 úmrtí hlásili úrady zo 182 krajín a teritórií, najmä z Číny, kde je dosiaľ 81 218 prípadov nákazy, z ktorých 3821 sa skončilo úmrtím. Na druhom mieste je Taliansko so 74 386 prípadmi nákazy, z ktorých 7503 viedlo k úmrtiu pacientov. Táto európska krajina je v súvislosti s pandémiou COVID-19 globálne najviac postihnutou.

Už vyše tri miliardy ľudí v takmer 70 krajinách a teritóriách celého sveta požiadali svoje vlády, aby mohli zostať doma. Toto opatrenie má zastaviť pandémiu, ktorá sa šíri po celej planéte.

25. marec 2020 New York, USA: 42. ulica v New Yorku takmer bez premávky. Počet hospitalizácií v New Yorku rastie rýchlejšie, ako bolo očakávané a vrchol epidémie odhaduje vedenie mesta až o niekoľko týždňov.Mary Altaffer/AP/SITA25. marec 2020 New York, USA: 42. ulica v New Yorku takmer bez premávky. Počet hospitalizácií v New Yorku rastie rýchlejšie, ako bolo očakávané a vrchol epidémie odhaduje vedenie mesta až o niekoľko týždňov.

Väčšina dotknutých krajín vrátane Argentíny, Británie, Francúzska, Indie a Talianska, ako aj mnohých štátov USA zaviedla povinné opatrenia na obmedzenie pohybu ľudí. Ďalšie krajiny zaviedli aj zákazy vychádzania, karantény a rôzne iné odporúčania zamerané proti združovaniu sa ľudí.

08:40 Republikánmi ovládaný americký Senát v noci na štvrtok po niekoľkých dňoch intenzívnych diskusií jednomyseľne schválil historicky najväčší záchranný balík pre tamojšiu ekonomiku postihnutú koronavírusovou krízou. 

Balík federálnej pomoci vo výške zhruba dvoch biliónov dolárov poskytne priemernej štvorčlennej rodine príspevok 3400 dolárov. Približne 500 miliárd dolárov pôjde v podobe dotácií a pôžičiek menším firmám a kľúčovým priemyselným odvetviam; to zahŕňa i 50 miliárd pre letecké spoločnosti a ich zamestnancov. 

08:28 Maďarsko spomaľuje až zastavuje vstup a prechod kamiónov na svoje územie. Dosah to môže mať aj na dopravnú situáciu na území Slovenska, predovšetkým v okolí otvorených hraničných priechodov. Upozorňuje na to slovenská polícia na sociálnej sieti.

„Maďarský krízový štáb urobil toto rozhodnutie na základe kolapsu počítačového systému na rumunskej strane. Maďarsko preto uzatvorí hranice s Rumunskom. To, ako dlho budú trvať opatrenia voči hraniciam so Slovenskou republikou, nie je známe,“ konštatuje polícia.

Ubezpečuje, že slovenskí policajti spravia všetko preto, aby kamióny odkláňali na parkoviská, odpočívadlá a krajnice.

08:04 Slovenské nemocnice sa pripravujú na väčší počet pacientov s ochorením COVID-19. Postupne sa tak niektoré oddelenia premenia na takzvané červené pavilóny a v najkrízovejšom variante sa celé zdravotnícke zariadenie zmení na takzvanú COVID nemocnicu. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

„Aktuálny stav je pre Slovensko postačujúci. Disponujeme ešte desiatkami voľných lôžok na aktuálnych infekčných oddeleniach, no musíme myslieť dopredu a byť pripravení. Preto štartujeme v najväčšej Univerzitnej nemocnici Bratislava, ktorá má pripravený plán reprofilizácie, prispôsobovať ho bude aktuálnemu stavu,“ povedal minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO).

O7:55 V Číne zaznamenali za posledných 24 hodín 67 nových prípadov ochorenia COVID-19, vo všetkých prípadoch išlo o nedávno „privezené“ nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zo zahraničia. Ide o nárast oproti predchádzajúcemu dňu, keď evidovali 47 nových prípadov, taktiež to boli všetko cestujúci prichádzajúci zo zahraničia. Informovala o tom vo štvrtok čínska Národná zdravotnícka komisia s tým, že šesť ďalších ľudí nákaze podľahlo.

Žiadne nové prípady nákazy opäť nehlásili zo stredočínskeho mesta Wu-Chan v provincii Chu-pej, odkiaľ sa koronavírus od konca minulého roka rozšíril do celého sveta.

07:28 Ruská vláda nariadila úradu civilného letectva, aby od piatka prerušil všetky pravidelné aj charterové lety smerujúce z krajiny aj do krajiny. Informovali o tom vo štvrtok tlačové agentúry Reuters a TASS.

Ruské letecké spoločnosti však budú môcť lietať do zahraničia, aby priviezli ruských občanov späť do vlasti, alebo v prípadoch, ak ich na to oprávnia osobitné vládne rozhodnutia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite