Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Takto sa koronavírus šíri vo svete (aktualizované počty nakazených + mapy)

.matúš Dávid .svet

Koronavírus, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, vyčíňa už vo viac ako 180 krajinách sveta. Počet nakazených celosvetovo vzrástol na viac ako 600-tisíc. Obetí je takmer 28-tisíc a už vyše 131-tisíc ľudí sa vyliečilo.

Takto sa koronavírus šíri vo svete (aktualizované počty nakazených + mapy) Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU) Takto vyzerala situácia vo svete v sobotu, 28. marca 2020 o 10.00 hod. podľa údajov expertov z americkej Johns Hopkins University.

nový koronavírus sa už rozšíril takmer do celého sveta. Svetadielom s najvyšším počtom obetí je Európa.

Najviac postihnutými štátmi v EÚ sú Taliansko, Španielsko a Nemecko.

V Spojených štátoch amerických (ako jednej krajine) je aktuálne najviac prípadov nákazy novým koronavírusom na svete.

USA sa tak stali novým ohniskom nákazy a v počte infikovaných predstihli už aj Čínu a Taliansko.

Väčšina krajín sveta zaviedla povinné opatrenia na obmedzenie pohybu ľudí. Vyše miliardy ľudí na Zemi boli požiadané, aby zostali doma.

KOĽKÍ ĽUDIA SA UŽ VO SVETE NAKAZILI? (SOBOTA, 28. MAREC)

  • počet nakazených od vypuknutia pandémie presiahol 600-tisíc,
  • celkovo sa vyliečilo 132-tisíc ľudí,
  • pandémia na celom svete zabila 28-tisíc ľudí, najviac obetí je v EÚ

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) varovalo, že pandémia preťaží zdravotnícke systémy v Európe.

Lídri krajín G7 (skupiny najvyspelejších štátov sveta) sa zhodli, že Čína šíri dezinformačnú kampaň o koronavíruse.

OSN potrebuje 2 miliardy dolárov na pomoc chudobnejším krajinám sveta.

Zahraničná politika sa nás týka/FB

Európska únia vytvára zásoby ochranného a zdravotníckeho materiálu a uuroposlanci podporili opatrenia EÚ na boj proti koronavírusu.

Lídri dali ministrom financií eurozóny (tzv. Euroskupina) dva týždne na prípravu protikrízových opatrení.

Európska environmentálna agentúra (EEA) uviedla, že v dôsledku cestovných obmedzení došlo k zvýšeniu kvality ovzdušia v Európe.

Europol informoval, že počas pandémie koronavírusu výrazne stúpol počet trestných činov. Podľa policajného úradu EÚ zločinci a organizované skupiny rýchlo prispôsobujú svoje metódy.

20. marec 2020 Praha, Česká republika: Žena prechádza cez takmer úplne prázdny Karlov most v Prahe, dominantnej historickej a turistickej pamiatke v Česku.Petr David Josek/AP20. marec 2020 Praha, Česká republika: Žena prechádza cez takmer úplne prázdny Karlov most v Prahe, dominantnej historickej a turistickej pamiatke v Česku.

česko

V Českej republike bolo dosiaľ potvrdených viac ako 2-tisíc prípadov nákazy koronavírusom a 9 obetí.

Oficiálne sa tam z ochorenia COVID-19 vyliečilo jedenásť nakazených, pričom Česi už urobili viac ako 30-tisíc testov.

Server iDNES.cz zároveň informoval, že liek remdesivir zabral u vážne chorého pacienta s koronavírusom vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe a odpojili ho od umelej pľúcnej ventilácie.

České ministerstvo zdravotníctva zároveň zmenilo podmienky testovania na COVID-19. Momentálne stačí, ak osoba vykazuje aspoň jeden z klinických príznakov ochorenia, akými sú horúčka nad 37,5 stupňa Celzia, suchý kašeľ či dýchavičnosť.

27. marec 2020 Praha, Česko: Dobrovoľník Červeného kríža rozdeľuje po domácky vyrobené rúška určené na sterilizáciu a distribúciu medzi ľudí v núdzi v českej metropole.Petr David Josek/AP/SITA27. marec 2020 Praha, Česko: Dobrovoľník Červeného kríža rozdeľuje po domácky vyrobené rúška určené na sterilizáciu a distribúciu medzi ľudí v núdzi v českej metropole.

V Česku už týždeň platí zákaz vychádzania bez rúška zakrývajúceho nos a ústa. Nariadenie platí aj pre deti a batoľatá.

Ak polícia pristihne na ulici fajčiara bez rúška alebo tvárovej masky, môže mu udeliť pokutu až do výšky 10-tisíc korún (364 eur).

Česká vláda zakázala voľný pohyb osôb do 1. apríla. Zákaz sa nevzťahuje na cesty do práce, nevyhnutné cesty za rodinnými príslušníkmi, nákup nevyhnutných životných potrieb či návštevu zdravotníckych zariadení. 

Graf zo spravodajského portálu ČT24 zobrazuje nielen počty vykonaných testov, ale aj nárast počtu potvrdených prípadov nákazy v ČR.ČT24Graf zo spravodajského portálu ČT24 zobrazuje nielen počty vykonaných testov, ale aj nárast počtu potvrdených prípadov nákazy v ČR.

Obyvatelia Česka sa môžu na verejných miestach združovať nanajvýš v dvojčlenných skupinách. Výnimka platí len pre členov jednej rodiny, účastníkov pohrebov či ľudí vykonávajúcich svoju prácu alebo podnikateľskú činnosť.

Český premiér Andrej Babiš povedal, že je treba predĺžiť núdzový stav. Ten v ČR vyhlásili 12. marca na nasledujúcich 30 dní.

poľsko

Poľsko hlási 1 436 nakazených a 16 obetí. Informácie priniesol portál tvn24.pl.

Poliaci zatvárajú aj niektoré nemocnice, no médiá vyzývajú verejnosť, aby rúška nosili len zdravotníci alebo nakazené osoby.

Mapa zo spravodajského portálu TVN24.PL zobrazuje, ako sú v Poľsku rozmiestnení nakazení koronavírusom. Čím tmavšia bodka, tým väčšie ohnisko nákazy.Ministerstwo Zdrowia/TVN24Mapa zo spravodajského portálu TVN24.PL zobrazuje, ako sú v Poľsku rozmiestnení nakazení koronavírusom. Čím tmavšia bodka, tým väčšie ohnisko nákazy.

Až 72 percent Poliakov je podľa prieskumu inštitútu IBRIS za odklad prezidentských volieb pre pandémiu. Voľby sa majú konať 10. mája 2020.

Poľsko od piatka dočasne uzavrelo štátne hranice pre tisíce pracovníkov, ktorí dochádzajú za prácou do zahraničia.

Na základe tohto opatrenia musia takíto pracovníci zostať na jednej strane hraníc až do 11. apríla. 

Každý, kto príde do Poľska, pôjde do 14-dňovej karantény. Výnimka platí pre nákladné autá a vlaky, ktoré prepravujú tovar.

26. marec 2020 Varšava, Poľsko: Predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jarosław Kaczyński (vpravo bez rúška a rukavíc) počas mimoriadneho zasadnutia Sejmu.Czarek Sokolowski/AP/SITA26. marec 2020 Varšava, Poľsko: Predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jarosław Kaczyński (vpravo bez rúška a rukavíc) počas mimoriadneho zasadnutia Sejmu.

maďarsko

V Maďarsku zomrelo už 10 ľudí a 300 osôb je nakazených.

Maďarská vláda nariadila s platnosťou od soboty 28. marca do 11. apríla čiastočný zákaz vychádzania. V tomto období môžu obyvatelia opustiť svoje domovy iba v odôvodnených prípadoch, akými sú výkon práce či zabezpečenie základných potrieb.

Okrem toho kabinet premiéra Viktora Orbána vyhlásil stav núdze a zakázal vývoz látky používanej v liekoch proti koronavírusu.

V Maďarsku však nie je povinné nosenie rúšok na verejnosti. Obchody s potravinami, lekárne, tržnice a drogérie zostávajú otvorené. Osoby vo veku nad 65 rokov majú vyhradený čas pre nákup v čase od 09.00 h do 12.00 h.

Popri chodení do práce či nakupovaní je vonku možné aj naďalej športovať, venčiť psa, avšak medzi osobami treba udržiavať vzdialenosť 1,5 metra.

Dodržiavanie vládneho nariadenia kontroluje polícia, pričom tá nebude preverovať potvrdenie od zamestnávateľa.

Viaceré samosprávy menších maďarských miest v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu dezinfikujú verejné priestranstvá a rozdávajú ekonomicky slabším rodinám hygienické potreby a rúška.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite