Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Exit poll zradil PS/Spolu. Boli ich čísla v prieskumoch dlhodobo nadhodnotené?

.martin Vančo .slovensko

Exit polly sa výrazne mýlili v odhade preferencií Smeru a PS/Spolu. Bola za tým neochota, prípadne príliš veľká ochota voličov rozprávať sa s anketármi. Otvára sa tým otázka, či neboli rovnako skreslené aj ich preferencie vo všetkých predvolebných prieskumoch.

Exit poll zradil PS/Spolu. Boli ich čísla v prieskumoch dlhodobo nadhodnotené? SITA/Branislav Bibel

keď sa po 11. hodine na veľkej obrazovke v bratislavskej Starej Tržnici objavil prvý exit poll, dav ľudí začal zborovo skandovať. Výsledok 9,7 % síce nebol taký, v aký v koalícii PS/Spolu dúfali, ale stačil by na pohodlné tretie miesto a isté miesto v koalícii.

„Je to stále len exit poll,“ hovoril Miroslav Beblavý a v tej chvíli dúfal, že konečné výsledky by mohli byť ešte o niečo lepšie. Bolo to naopak. Koalícii chýbalo asi tisíc hlasov potrebných na prekročenie 7-percentného kvóra.

Mýlil sa nielen exit poll FOCUS-u, ale aj agentúry MEDIAN SK. Mimo bežnej štatistickej chyby skončili nielen progresívci, ale aj Smer. 

Odchýlky exit pollov oproti výsledkom voliebOdchýlky exit pollov oproti výsledkom volieb

„Pri Smere predpokladáme, že ľudia, ktorí volili túto stranu, neboli ochotní povedať anketárom, koho volili. Pri PS/Spolu to bolo zase naopak,“ vysvetľuje Michal Mislovič z agentúry MEDIAN SK. Neochota voličov Smeru súvisí aj s tým, že veľká časť z nich sú starší ľudia, pri ktorých je prirodzené, že menej dôverujú anketárom. 

Podobným spôsobom odôvodňuje odchýlku aj Martin Slosiarik z agentúry FOCUS.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite