Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmena identity OĽaNO: zmení sa protikorupčné hnutie na konzervatívne?

.martin Vančo .slovensko

Poslaneckému klubu OĽaNO budú dominovať konzervatívni politici, ktorí budú vytvárať tlak na postupnú zmenu identity OĽaNO.

Zmena identity OĽaNO: zmení sa protikorupčné hnutie na konzervatívne? SITA/Branislav Bibel Anna Záborská z Kresťanskej únie sa vrátila do parlamentu na kandidátke OĽaNO.

na minulotýždňovom rokovaní Národnej rady o Istanbulskom dohovore sa do rozpravy prihlásila dnes už bývalá poslankyňa za OĽaNO Silvia Shahzad. 

„Je to zmluva, ktorá bude spájať všetky okolité krajiny a my tu budeme na hanbu sveta. Témy, ktoré sa snažíte Istanbulskému dohovoru vložiť, sú hlavne v našich hlavách,“ vyhlásila Shahzad. Ako jediná z poslaneckého klubu OĽaNO hlasovala v prospech dohovoru. Vo víkendových voľbách už nekandidovala.

Hnutie OĽaNO sa snažia niektorí politici, vrátane jeho lídra Igora Matoviča, vykresľovať ako mix konzervatívcov a liberálov. Táto nálepka však nesedí. Konzervatívni poslanci získajú aj teraz v klube jasnú prevahu. 

Nie je to prekvapujúce. Matovič už v minulosti uvažoval nad premenou hnutia z protikorupčného na konzervatívne, ale nikdy k tomu naozaj nedošlo. Urobil dobre. Práve imidž protikorupčnej strany mu totiž priniesol úspech vo voľbách.

Lenže Obyčajní ľudia sa stanú dominantnou vládnou stranou a ak budú chcieť byť dlhodobo úspešní, protikorupčný imidž im už stačiť nemusí. A pri hľadaní novej identity zohrá vplyv aj silný konzervatívny klub či staršie Matovičove úvahy. Do kariet im hrá aj to, že sa KDH do parlamentu znova nedostalo a tento priestor teda ostal voľný.

konzervatívny klub

Klub OĽaNO bude tvoriť až 53 poslancov. Z nich 25 sa hlási k tzv. kresťanským kandidátom. Ide o neformálnu kampaňovú platformu, v ktorej sa členovia pred voľbami zaviazali napríklad k tomu, že neprijmú registrované partnerstvá či odmietnu Istanbulský dohovor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite