Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový príbeh Slovenska

.redakcia .slovensko .voľby

Parlamentné voľby sú za nami. Najviac hlasov získalo hnutie OĽaNO, ktoré sa krátko pred voľbami stalo náhlym favoritom a tento trend len potvrdilo. Ako prebiehala volebná noc v straníckych centrálach a aké boli prvé reakcie politikov na volebné výsledky?

Nový príbeh Slovenska Boris Németh Predseda víťaznej strany OĽaNO Igor Matovič s manželkou.

každé voľby sú ostro sledované, no na tieto sa Slovensko sústredilo obzvlášť. Svedčí o tom aj ich výsledok. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a po fatálnej neschopnosti vládnej garnitúry Smeru, SNS a Mosta niesť zodpovednosť za dianie, ktoré jasne zadefinovalo stav, v akom sa krajina nachádza, bolo volanie po zmene normálnou reakciou. Zmena je tu, hoci má inú tvár, než akú mnohí očakávali. Napriek tomu je poztitívna, lebo Slovensko prelomilo dlhodobo udržiavanú vládu Smeru a teraz má šancu stať sa o čosi lepším. Ako vždy, aj v tomto prípade platí, že všetko bude závisieť od konkrétnych jednotlivcov, najmä od tých, ktorým bola zverená najvyššia moc.

Volebná noc sa začala po prvých exit polloch veľmi nádejne, no postupné sčítavanie hlasov menilo nálady. Ako túto udalosť politickej zmeny Slovenska vítali politici vo svojich volebných centrálach?

nový premiér

Krátko po desiatej hodine večer sa Mestská športová hala v Trnave s kapacitou dva a pol tisíca návštevníkov zapĺňa ľuďmi. Novinári nervózne prestupujú a sledujú, ako náhodným prichádzajúcim pri vstupe preventívne merajú teplotu pre obavy zo šíriaceho sa koronavírusu. Tu sa však šíri iná nákaza – nákaza veľkých očakávaní. Naplnia sa?

„Igor Matovič už neútočí, otvára náruč a priestor na rokovania.“

OĽaNO pozvalo na volebnú noc aj širokú verejnosť, mieria sem davy a vítaní sú vraj nielen stúpenci hnutia. Ešte pred pár hodinami v hale hrali zápas florbalisti, teraz treba všetko pripraviť. Čašníci roznášajú občerstvenie a technici zapájajú aparatúru. Zdá sa, že posunutie moratória o hodinu štábu pomôže, aby všetko stihli. Po chodbách pobehujú členovia hnutia a občas utrúsia, že očakávajú veľké víťazstvo nad ‚mafiou na Slovensku‘.

„Igor, Igor, Igor!“ skandujú ľudia krátko po jedenástej hodine Matovičovo krstné meno. Práve uvideli výsledky exit pollov, podľa ktorých OĽaNO

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite