Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kontroly na hraniciach s Rakúskom a krízový štáb. Kvôli koronavírusu zasadala bezpečnostná rada

.ivana Šalgová .slovensko

Kvôli šíreniu koronavírusu dnes zasadala Bezpečnostná rada SR. Na Slovensku sa prípad nákazy síce zatiaľ nepotvrdil, ale nie je vylúčené, že sa to stane. Vláda preto zriadila krízový štáb, vyčlenila peniaze na ochranné prostriedky a RTVS nariadila spustiť informačnú kampaň.

Kontroly na hraniciach s Rakúskom a krízový štáb. Kvôli koronavírusu zasadala bezpečnostná rada Peter Rusko/SITA 7. február 2020 Banská Bystrica: Zdravotníci v ochrannom odeve počas preventívneho cvičenia v súvislosti s koronavírusom vo Fakultnej nemocnici F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

koronavírus sa pomaly šíri aj v Európe. Prvý prípad ohlásilo susedné Rakúsko, počet nakazených v Taliansku stúpol na 528 a Veľká Británia dnes potvrdila 15. prípad nákazy na svojom území. Podozrenie na nákazu sa na Slovensku v súčasnosti overuje u pacientov v Michalovciach a Trenčíne. 

Vláda na zasadnutí Bezpečnostnej rady SR rozhodla o zriadení krízového štábu, ktorý bude mať na starosti ministerka vnútra Denisa Saková spolu s hlavným hygienikom. „Tento krízový štáb na základe toho, ako sa bude vyvíjať situácia, bude mať právo vláde navrhnúť vyhlásenie núdzového stavu v Slovenskej republike,“ informoval po zasadnutí BR premiér Peter Pellegrini. 

Hraničnými priechodmi, najmä tými z Rakúska, budú musieť vodiči prechádzať zníženou rýchlosťou. Polícia spolu so zdravotníckym personálom bude totiž vykonávať náhodné kontroly cestujúcich prichádzajúcich do SR. Zároveň začnú kontroly pasažierov na všetkých troch medzinárodných letiskách. 

kampaň v telerozhlase aj informačné letáky

Verejnoprávnej RTVS vláda nariadila, aby spolu s ministerstvom zdravotníctva pripravila rozhlasovú a televíznu informačnú kampaň. Tá má ľuďom priniesť informácie o tom, čo je koronavírus a ako sa pred ním chrániť a zároveň má vyvracať dezinformácie. „Mala by hlavne ľuďom vysvetliť, ako sa správať v prípade podozrenia a čo robiť, aby sa ľudia vyhli tejto nákaze,“ uviedol Pellegrini.

Ministerstvo vnútra má o riziku koronavírusu informovať Slovákov, ktorí sa momentálne nachádzajú v zahraničí a možno sa s nimi spojiť prostredníctvom registrovaných SIM kariet mobilných telefónov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite