Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd s Kočnerom vo veci Kuciakovej vraždy: Podľa Lipšica hrozí obžalovaným doživotie

.tomáš Madleňák .slovensko

Na Špecializovanom trestnom súde pokračoval proces s obžalovanými z úkladnej vraždy. V utorok bol fyzicky prítomný iba Tomáš Szabó. Pri čítaní psychologických a psychiatrických posudkov na Alenu Zsuzsovú vylúčili verejnosť.

Súd s Kočnerom vo veci Kuciakovej vraždy: Podľa Lipšica hrozí obžalovaným doživotie Boris Németh Alena Zsuzsová si nepraje, aby bola verejnosť prítomná počas čítania jej psychologického a psychiatrického posudku. Senát jej vyhovel.

už ôsmym dňom hlavného pojednávania pokračoval proces s obžalovanými Marianom Kočnerom, Alenou Zsuzsovou a Tomášom Szabóom. 

Miroslav Marček už medzi nich nepatrí, súd ho vyčlenil na osobitné prejednanie. 

Čítali sa psychiatrické a psychologické posudky, vypovedali aj niektorí experti. Keďže však ide o osobné informácie, obhajca Aleny Zsuzsovej požiadal o vylúčenie verejnosti. Senát požiadavke vyhovel.

Dianie na súde sme sledovali naživo:

16:38 Súd prerušuje hlavné pojednávanie, pokračovať bude 6.2. o 9:00. Ďakujeme, že ste čítali naše správy zo súdu s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vo štvrtok Vám ich budeme opäť prinášať priamo zo súdnej siene v Pezinku.

16:14 S návrhom prokurátora na vylúčenie verejnosti počas výsluchu expertov slovenskej polície a Europolu súhlasia aj obhajcovia obžalovaných. 

Daniel Lipšic navrhuje súdu, aby bol prečítaný aj psychologický posudok Miroslava Marčeka, napriek tomu, že bol vylúčený na samostatné konanie. Navrhuje to preto, že obhajoba naďalej spochybňuje výpoveď Miroslava Marčeka o tom, ako sa udiala vražda. 

Navrhuje aj, aby súd vykonal znalecký posudok a prípadne zaistil niektoré veci, ktoré boli nájdené v čiernej Kii Rio. Ide o brilianty a perly, ktoré môžu mať vysokú hodnotu. 

O týchto návrhoch súd rozhodne vo štvrtok ráno.

15:43 Súd pokračuje návrhmi procesných strán. 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry predkladá súdu návrh zahrnúť medzi dôkazy niektoré stopy, ktoré boli zaistené v čiernej Kii Rio. Ide o auto, o ktorom sme informovali ako o možnom únikovom vozidle Mariana Kočnera.

Prokurátor navrhuje aj to, aby boli experti Europolu vypočutí bez prítomnosti verejnosti. Experti Europolu by mali vypovedať vo štvrtok a vysvetliť súdu presný spôsob, akým boli extrahované napríklad komunikácie z aplikácie Threema. Prokurátor si neželá, aby verejnosť a médiá vedeli, ako presne technicky takáto extrakcia prebieha. Nechce totiž do budúcna zmariť iné vyšetrovania tým, že sa na verejnosť dostanú informácie o tom, akými metódami pracuje Europol.

15:22 Súd pokračuje čítaním psychiatrických a psychologických posudkov obžalovaného Tomáša Szabóa. Ten sa na rozdiel od Mariana Kočnera skúmaniu znalcami podrobil. 

Správy konštatujú, že ani Szabó netrpí duševnou poruchou, nemal zníženú schopnosť chápať zmysel trestného konania či schopnosť rozpoznať nebezpečnosť svojho konania. Psychológ konštatoval, že nemá príznaky patologického konania alebo patologickej agresie. 

Psychológ konštatuje aj to, že v prípade dokázania viny nie je u Szabóa vylúčená resocializácia, k čomu prispieva jeho doterajšia bezúhonnosť, ako i schopnosť priznať si chyby a aj jeho ovplyvniteľnosť. Tá ho na jednej strane mohla doviesť k trestnému činu, na druhú stranu zvyšuje šancu na jeho resocializáciu.

15:09 Obhajca Mariana Kočnera Marek Para namieta Lipšicov návrh ako nedôvodný. Lipšic navrhuje, aby bol Kočner umiestnený do nemocnice na dlhodobé pozorovanie. Podľa Paru sa v nemocnici vykonáva psychiatrická prax, pričom na posúdenie možností resocializácie je potrebné psychologické vyšetrenie, nie psychiatrické. 

Súd Lipšicov návrh eviduje a rozhodne o ňom neskôr.

15:06 Splnomocnenec Kuciakovcov Daniel Lipšic opätovne navrhuje, aby bol Marian Kočner vyšetrený dlhodobým pozorovaním, nakoľko s psychológom „ostentatívne nespolupracuje“. Kvalitné a dôkladné vyšetrenie je potrebné pre posúdenie možností resocializácie, nakoľko Marianovi Kočnerovi hrozí doživotný trest. 

Ten je možné uložiť v prípade, že resocializácia nie je možná. Podľa Lipšica sa obžalovaný nemôže jednoducho doživotnému trestu vyhnúť tým, že odmietne spolupracovať so znalcami, ktorí majú jeho schopnosť resocializácie posúdiť.

14:58 Súd pokračuje čítaním správy z vyšetrenia duševného stavu Mariana Kočnera. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite