Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd prijal obžalobu v prípade Kuciakovej vraždy, hlavné pojednávanie začne v januári

.tomáš Madleňák .martina Bednárová .slovensko

Prvé súdne pojednávanie v súvislosti s vraždami investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa skončilo. Súd žalobu prijal, hlavné pojednávanie začne v januári.

Súd prijal obžalobu v prípade Kuciakovej vraždy, hlavné pojednávanie začne v januári SITA/Branislav Bibel Na súde boli prítomní obvinení, z ktorých sú po dnešku obžalovaní.

na Špecializovanom trestnom súde skončilo predbežné prejednanie obžaloby. Súd ju prijal, hlavné pojednávanie sa začne v januári. Z obvinených sú po dnešku oficiálne obžalovaní.

Obžalovanými za úkladnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Zoltán Andruskó, ktorý s vyšetrovateľom spolupracuje, bol vyčlenený na samostatné konanie.

  • Pojednávania sa zúčastnili všetci obvinení okrem Zoltána Andruskóa, ktorý má vyčlenené osobitné konanie
  • Kočner, Zsuzsová, Marček a Szabó sedeli oproti rodinám zavraždených
  • Obvinení odmietli uzatvoriť dohodu o vine a treste, nemal ale o ňu záujem ani prokurátor
  • Obhajca Mariana Kočnera spochybňuje zriadenie vyšetrovacieho tímu s Europolom a navrhol, aby súd obžalobu neprijal
  • Súd obžalobu prijal, hlavné pojednávanie začne v januári
  • Všetkým obvineným hrozí 25 rokov až doživotie
  • Niektoré digitálne dôkazy vrátane Threemy nateraz súd nepripustil. Zároveň prijal žiadosť obhajcov, aby ich preskúmal aj nimi vybraný súdny znalec.

Súd zároveň vylúčil niektoré digitálne dôkazy. Celkom určite ide o prepisy z aplikácie Threema, ale zrejme aj ďalšie dôkazy. Napríklad USB kľúč s fotografiami zo sledovania Kuciaka, ktoré si mal Kočner objednať u Petra Tótha. Tieto fotografie mal posunúť Zsuzsovej a tá vrahom. Práve tieto dôkazy sú teda kľúčové pre prepojenie Mariana Kočnera s vraždou.

Dôvodom ich nepripustenia súdom mohol byť aj spôsob ich získania v spolupráci s Europolom. Podľa zástupcu Kuciakovcov Lipšica bolo možno dôvodom to, že predložené boli iba časti, ktoré vybral vyšetrovateľ. Mali by byť predložené v takej podobe, v akej ich pripraví prokuratúra. 

Prokurátom Úradu špeciálnej prokuratúry potvrdil, že sa budú snažiť počas hlavného pojednávania tieto dôkazy opäť predložiť po tom, čo ich dopracujú.

Proces 19. 12. 2019 sme sledovali online:

13:11 Na pojednávanie reagujú aj politici. 

12:43 Súd nepripustil Threemu a ďalšie digitálne dôkazy. Dôvodom nebolo ich získavanie v spolupráci s Europolom, podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry tam súdu “zrejme niečo chýbalo”.

12:30 Verejné zasadnutie k obžalobe vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa skončilo. Sudkyňa nariadila jeho prepis.

12:17 Súd rozhodol aj o tom, ktoré dôkazy sa budú na hlavnom pojednávaní čítať. Pripustil všetky dôkazy, ktoré sú v obžalobe, okrem dvoch výnimiek:

1. Nebudú sa čítať dôkazy, ktoré prokurátor podal v návrhu obžaloby a ktoré sám na tomto zasadnutí vzal späť, teda niektoré výpovede svedkov vrátane výpovede Zsuzsovej exmanžela. 

2. Súd neuznal ani uznesenie o pribratí špecializovaného vedeckého odborného centra pre skúmanie počítačovej kriminality Europol, teda digitálnych forenzných správ. Malo by ísť o správy a úradné záznamy na mnohých miestach obžaloby. Pravdepodobne nepripustili ako dôkaz aj správy z Threemy.

Súd naopak zahrnul do súdneho pojednávania na návrh Mariána Kočnera a jeho obhajcu Mareka Paru správu o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu s Europolom.

Súd odmietol námietky obhajcov, že im nebolo umožnené dostatočne preštudovať vyšetrovací spis a bolo tým narušené ich právo na obhajobu.

12:13 Súd prijal obžalobu vo veci vraždy, hlavné pojednávanie nariadil na január a február.

12:06 Obhajcovia obvinených Kočnera a Zsuzsovej navrhujú obžalobu odmietnuť a vrátiť celú vec do prípravného konania, nakoľko počas prípravného konania došlo podľa nich k fatálnym chybám.

Zástupkyňa obvineného Szabóa ako jediná navrhla, aby súd nariadil hlavné pojednávanie. Obvinený Marček a jeho obhajca využili možnosť nevyjadriť sa.

11:46 Predbežné prejednanie pokračuje, do miestnosti eskorta opäť priviedla obvinených. Na súde panujú prísne bezpečnostné opatrenia, početná maskovaná stráž ozbrojená automatickými zbraňami sa v miestnosti pravidelne strieda, zo zúčastnenej verejnosti a novinárov nikto nesmie opustiť budovu, inak by sa už naspäť dovnútra nedostal.

11:28 Podľa Zlatice Kušnírovej už Marian Kočner nevyzerá tak sebaisto, ako pred pár mesiacmi. V tvárach ostatných obvinených vidí iba prázdnotu. Dúfa, že dostanú najvyššie tresty.

11:20 Súd vyhlásil prestávku do 11:30

11:10 Prvý krát prehovoril Marián Kočner. Namieta psychologické vyšetrenie doktorom Heretikom, voči ktorému má výhrady. Heretik uznal, že všetci obvinení sú si plne vedomí svojich konaní.

11:09 Kočnerov advokát Para a prokurátor sa sporia o tom, či je prípustné pripustiť ako dôkaz expertízu či výpoveď súdneho znalca v oblasti IT kriminalistiky Eduarda Jenča. Vykonať jeho výsluch ako dôkaz navrhol obhajca, podľa prokurátora je však zaujatý. V rozhovore pre denník SME v októbri sa totiž jasne vyjadril, že komunikácia z Threemy nemôže byť použitá ako dôkaz.

11:00 Advokát Lipšic označil námietky obhajcu Mareka Paru za detinské. Vysvetľuje, že vznik spoločného vyšetrovacieho tímu s Europolom schválilo Ministerstvo vnútra a zabezpečila ho Generálna prokuratúra. Obhajoba totiž žiada, aby bolo poskytnuté dôkazy o tom, že tento tím bol Ministerstvom spravodlivosti naozaj vytvorený. Podľa Lipšica takýto administratívny dôkaz neexistuje preto, že taká listina sa nevytvára a je to v súlade so zákonmi.

10:59 Kočnerov obhajca má v pojednávacej miestnosti monológ v ktorom hovorí, kde všade sú podľa neho procesné pochybenia. Namieta domové prehliadky alebo to, ktorí policajti robili aké úkony. Chce, aby súd vec vrátil do prípravného konania.

10:52 V sále pretrváva napätá atmosféra, ktorú namietanie dôkazov zhustilo. Obvinení sa tvária skľúčene, najmä Alena Zsuzsová. Marián Kočner sa tvári nezúčastnene. Rodičom zavraždených je z pohľadu na obvinených zjavne ťažko a najmä matky sa na nich nepozerajú a zadržiavajú slzy.

10:48 Kočnerov advokát Para argumentuje, že bolo porušené právo obhajcov a obvinených na dostatočné naštudovanie dôkazov. Taktiež tvrdí, že expertíza Europolu nebola použitá v súlade so súčasnou európskou legislatívou a prokurátorova argumentácia podľa neho vychádza zo staršej európskej legislatívy. Taktiež namieta viaceré údajné procesné pochybenia vyšetrovania.

10:36 Prokurátori sa vyjadrili k správe o stave veci, v ktorej sudkyňa položila niekoľko otázok. Na základe odpovede na ne sa rozhodne, či budú tieto dôkazy pripustené. Mala pochybnosti o niektorých výpovediach svedkov, prokurátor vzal tieto výpovede späť a navrhol nečítať ich na hlavnom pojednávaní. 

Taktiež sa pýtala na to, prečo bola predložená expertízna správa Europolu, nakoľko nebol vydaný európsky vyšetrovací príkaz. Prokurátor argumentuje, že tento príkaz je potrebný, keď sa k vyšetrovaniu má pribrať národná inštitúcia iného štátu, napríklad jej experti a analytici. Europol je však európska, nie národná inštitúcia a je podľa neho bežnou praxou v EÚ, že sa k vyšetrovaniu prizýva priamo. Europol v tomto prípade vykonával expertíznu počítačovú analýzu.

10:26 Súčasťou spisu sú aj dôkazy z aplikácie Threema. Sudkyňa konštatuje neprehľadnosť tohto dôkazu.

10:24 V prípravnom konaní bol vydaný aj európsky vyšetrovací príkaz. V prípade sa dôkazy zaisťovali aj na území iných členských štátov EÚ. Vyšetrovateľ spolupracoval s Europolom.

10:22 Spis obsahuje tajné prílohy obsahujúce odpočúvanie konkrétnych osôb, ktorých monitorovanie nariadil sudca pre prípravné konanie.

10:16 Všetci obžalovaní sú na základe vyšetrenia duševného stavu spôsobilí byť zodpovední za svoje skutky. Sudkyňa Sabová hovorí, že skutky, ktoré sú predmetom obžaloby, vykazujú znaky trestných činov.

10:04 Szabó je obvinený z dvoch obzvlášť závažných zločinov úkladnej vraždy, jeden sa týka vraždy podnikateľa z Kolárova Petra Molnára a druhý sa týka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ďalej za zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, prečin porušovania domovej slobody.

Marček je taktiež obvinený za dva obzvlášť závažné zločiny úkladnej vraždy, zločin a prečin nedovoleného ozbrojovani a obchodovania so zbraňami, prečin porušovania domovej slobody. 

Zsuzsová je obvinená za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.

Marián Kočner obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou spoluúčastníctva, a za zločin nedovoleného prechovávania a obchodovania so zbraňami.

9:47 Prokurátor sa vyjadril, že nemá záujem jednať o dohode o vine a treste so žiadnym obvineným. Zároveň žiaden z obvinených nemá záujem konať o dohode o vine a treste. 

Marian Kočner sedí pri Miroslavovi Marčekovi.AP Photo/Petr David JosekMarian Kočner sedí pri Miroslavovi Marčekovi.

9:29 Na súde sú prítomní aj advokáti pozostalých po zavraždených. Daniel Lipšic zastupuje poškodených Jozefa a Janu Kuciakových. Roman Kvasnica zastupuje poškodenú Zlatou Kušnírovou.

9:20 Každý z obvinených má vlastného právneho zástupcu. Ivana Kochanská, zastupuje Tomáša Szabóa. Martin Endrödy zastupuje Miroslava Marčeka. Alenu Zsuzsovú zastupujú dvaja obhajcovia, Štefan Neszméry a Júlia Vestenická. Mariana Kočnera zastupuje Marek Para.

AP Photo/Petr David Josek

9:11 Alena Zsuzsová si v čase príchodu zakrývala tvár. Išla v poradí ako prvá a sedí najďalej od novinárov. Celý čas je otočená chrbtom, verejnosť jej vidí iba chrbát. Predsedníčka senátu overuje jej totožnosť. Tá sa na chvíľu postaví. Má čierne šaty a vlasy ostrihané nakrátko.

Alena Zsuzsová sa v pojednávacej miestnosti pred novinármi skrýva.SITA/Branislav BibelAlena Zsuzsová sa v pojednávacej miestnosti pred novinármi skrýva.

9:09 Predsedníčka senátu Ružena Sabová rozhodla, že z pojednávania sa nesmie vyhotovovať audiovizuálny záznam, nepovolila ani prenos zvukového záznamu. O dianí sa súde budeme informovať textovo.

9:05 Sud začína, do súdnej siene prišiel senát, leží pred ním niekoľko stoviek dokumentov. Na pravej strane sedia obvinení, oproti ním prokurátori a advokáti, aj rodičia zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Zlatica KušnírováSITA/Branislav BibelZlatica Kušnírová

8:40 Začína sa súdne prejednávanie vraždy Jana Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na súd prišli všetci obvinení: Marián Kočner, Alena Zsuzsová a spol.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite