Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kočnera by mali podľa Úradu špeciálnej prokuratúry obžalovať do konca októbra

.redakcia .slovensko

Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) predpokladá podanie obžaloby na podnikateľa Mariana Kočnera do konca tohto mesiaca.

Kočnera by mali podľa Úradu špeciálnej prokuratúry obžalovať do konca októbra Alexandra Čunderlíková/SITA

na Mariana Kočnera by mala byť podaná žaloba v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) do konca tohto mesiaca. TASR o tom informovala v pondelok hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. 

Približne pred troma týždňami vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie a obhajobe dal lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s jeho výsledkami. Obhajca v tomto prípade obvineného a v kauze televíznych zmeniek obžalovaného Mariana Kočnera Marek Para študoval spis na NAKA v Nitre. 

Takisto právni zástupcovia poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica mali možnosť oboznámiť sa s výsledkami vyšetrovania. Podľa Lipšica zámerom prokuratúry bolo nežiadať o ďalšie predĺženie väzby, ale podať obžalobu ešte v  predĺženej lehote väzby. To vychádza na koniec októbra, keď už lehota väzby je predĺžená do konca novembra.

Mariana Kočnera obvinili z objednávky Kuciakovej vraždy 8. marca tohto roka. Kuciakovu likvidáciu si údajne objednal pre jeho novinársku prácu. Proti obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú ÚŠP v apríli zamietol. 

Len nedávno ÚŠP opätovne zamietol Kočnerovu sťažnosť proti obvineniu. Podľa názoru obhajcu z uznesenia o zamietnutí vyplývajú rozsiahle porušenia práva na obhajobu. Preto chce podať po druhý raz opravný prostriedok generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi.

Koncom marca Kočnera spolu s ďalším z obvinených v prípade Kuciakovej vraždy Tomášom Szabóom obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

S Kočnerom a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom sa medzičasom na ŠTS v Pezinku začalo koncom júla aj hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek, pre ktorú je Kočner naďalej väzobne stíhaný. 

Okrem toho Krajská prokuratúra v Bratislave koná v kauze sledovania novinárov. Na sledovanie si údajne najal exsiskára a bývalého novinára Petra Tótha. 

Od leta minulého roka sa Marian Kočner neúspešne snažil dva razy dostať z väzby na slobodu. Naposledy 24. júna prostredníctvom svojho obhajcu vzal späť v poradí tretiu žiadosť o prepustenie z väzby.

Nedávno ho obvinili aj v prípade „motákov“, keď vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA vzniesol obvinenie z pokusu zločinu marenia spravodlivosti.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite