Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo sa deje vo Veľkých Dvorníkoch?

.dávid Pásztor .slovensko .kauza

V roku 2013 sa dnes už bývalý starosta Veľkých Dvorníkov (okres Dunajská Streda) Ernest Tóth rozhodol predať niekoľko obecných pozemkov. Štyri a pol hektára ornej pôdy za obcou v apríli toho roku skončilo vo vlastníctve firmy Ekom Plus, za ktorou stojí dunajskostredský podnikateľ Ernest Szomolai.

Čo sa deje vo Veľkých Dvorníkoch? GOOGLEMAPS Šachy s pozemkami vo Veľkých Dvorníkoch sa začali už v roku 2015. Kto, komu a kedy dá v tejto hre mat?

zmluva za 20-tisíc eur odkazuje na schválenie predaja pozemkov zastupiteľstvom Veľkých Dvorníkov z konca februára 2013. V uznesení sa píše, že účelom predaja je spoločné podnikanie obce a firmy. Obecné zastupiteľstvo zároveň schválilo, že ak sa do troch rokov na pozemkoch podnikať nezačne, obec pozemky kúpi späť za rovnakú cenu. Podľa slov bývalého starostu Ernesta Tótha (SMK-MKP) na pozemkoch chceli nakladať s odpadom.

desať ton granúl pre psy

No prišli voľby v roku 2014 a Tótha porazil Ján Ürögi (nezávislý). S prípravou na budúce šachy s pozemkami začal nový starosta už začiatkom februára 2015, keď na zasadnutí obce poslancov informoval, že zmluva s Hornou Potôňou, s ktorou vytvárali spoločný stavebný úrad, prestala platiť. Navrhol hlasovať o prístupe k stavebnému úradu v Dunajskej Strede od 1. januára 2015. Návrh bol jednohlasne prijatý. 

Začiatkom marca, takmer o dva mesiace neskôr, Ürögi zaslal obci Horná Potôň list, v ktorom žiada rozviazanie zmluvy o spoločnom obecnom (stavebnom) úrade z roku 2008. Tým starosta Ürögi znemožnil kontrolu nad ďalšími stavebnými úpravami vo Veľkých Dvorníkoch. Lebo dunajskostredský okresný úrad, ktorý plnil aj úlohu stavebného úradu, vtedy viedol Richard Kmeť, okresný predseda Smeru.

Daniel Kazankov

Rok 2015 prial pozemkom vo Veľkých Dvorníkoch. Prešli tri mesiace od pochybného vytvorenia spoločného stavebného úradu s Dunajskou Stredou a firma Ekom plus zamieňa pozemky v rozlohe 4,2 hektárov za 200 kusov krémov s firmou M.E.R., ktorú vlastní manželka okresného predsedu Smeru Richarda Kmeťa, Eva Kariková-Kmeťová. Kmeťovci si však pozemky nenechali pre seba, ale zamenili ich ďalej. Časť pozemkov za 1 000 kusov desaťkilogramových balení granúl pre psy, časť za desať kusov plastových okien. Konateľa firmy Ekom plus Ernesta Szomolányiho sme v sídle firmy nenašli. Podľa slov sekretárky odišiel na dovolenku – pár minút pred naším príchodom.

Desať ton granúl pre psy získali od predsedu predstavenstva Coop Jednota Dunajská Streda Ľudovíta Kulcsára, respektíve od jeho firmy. Aspoň podľa zmluvy. Podľa informácií .týždňa si totiž namiesto skladovania desiatich ton granúl postavili strechu. Pri návšteve Veľkých Dvorníkov sme našli jediné miesto, kde by mohli skladovať desať ton granúl pre psa: areál firmy DS Rozmarín, ktorá sa venuje pestovaniu a predávaniu kvetov. No keď sme firmu kontaktovali, neboli si vedomí skladovania takého množstva granúl.

Predseda dunajskostredskej Coop Jednoty sa k zámene pozemkov za granule odmietol vyjadriť. Pred svojou kanceláriou nám strčil prst do kamery a po vysvetlení, čo od neho chceme, zabuchol dvere s tým, že k tomu nemá čo povedať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite