Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa mimovládky Sea-Watch postup Talianska povedie k smrti migrantov

.redakcia .slovensko

Nemecká mimovládna organizácia Sea-Watch vyjadrila obavy, že zadržanie kapitánky jej záchrannej lode talianskymi orgánmi bude mať za následok smrť mnohých migrantov v Stredozemnom mori. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

postup Talianska, ktoré zároveň zhabalo záchranársku loď Sea-Watch 3, môže spôsobiť aj to, že si kapitáni obchodných „plavidiel v budúcnosti dvakrát rozmyslia“, či na mori zachránia ľudí v núdzi, povedal v Berlíne hovorca organizácie Ruben Neugebauer. 

Už v súčasnosti sa podľa neho stáva, že posádky lodí takéto situácie úmyselne prehliadajú. Niektoré plavidlá talianskej a maltskej armády údajne zareagovali až po tom, ako im Sea-Watch oznámila, že ich správanie je zachytené na videozázname.

Loď Sea-Watch 3 vyzdvihla 12. júna pri pobreží Lýbie celkovo 53 migrantov. Talianske orgány neskôr umožnili vstúpiť na územie krajiny 13 osobám, zvyšných 40 však odmietali prijať. Minulú stredu loď vplávala bez povolenia do talianskych vôd i napriek hrozbe vysokej pokuty a cez víkend zakotvila v prístave na ostrove Lampedusa.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite