Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žiaden Izrael, žiadni doktori, chcem byť ďalej predseda, odkázal po týždňoch mlčania Fico

.dominik Harman .slovensko

Expremiér sa vrátil do Bratislavy.

Žiaden Izrael, žiadni doktori, chcem byť ďalej predseda, odkázal po týždňoch mlčania Fico Branislav Bibel/SITA

„nepredpokladám, že ste mi prišli zablahoželať k meninám,“ prelomil svoje mlčanie po niekoľkých týždňoch Robert Fico s typickým úškrnom na perách. 

Fico sa dnes predpoludním vrátil do centrály Smeru. Takmer dva týždne o ňom nič nevedeli ani jeho stranícki kolegovia. Dnes Fico tvrdí, že cestoval po Slovensku. 

Denník Pravda priniesol informáciu, že bývalý premiér odišiel do Izraela. Nepotvrdil to však nikto z jeho straníckych kolegov a odmietol to aj samotný Fico. „Žiadny Izrael, žiadni doktori,“ povedal.

Čo teda expremiér odkázal verejnosti?

chce byť ďalej predseda

Robert Fico chce byť naďalej predsedom Smeru, minimálne do parlamentných volieb v roku 2020. „Podľa výsledkov sa ukáže, čo ďalej.“

Či bude aj jednotkou na kandidátke, jednoznačne nepotvrdil. „To vôbec nie je podstatná otázka. Chcem nájsť riešenie, ktoré je najlepšie pre stranu Smer,“ povedal.

„Kladiete mi sugestívne otázky, máme pred sebou ešte osem mesiacov,“ zareagoval Fico na otázku, či by stranu nemal viesť premiér Peter Pellegrini.

O výmene Fica na poste predsedu strany hovoria nespokojní členovia Smeru na čele s končiacou europoslankyňou Monikou Smolkovou.  Tá Fica otvorene kritizuje, tvrdí, že jej vyškrtnutie z kandidátky zariadil osobne Robert Kaliňák. 

„Ja som na túto pani reagoval tak, ako som reagoval. Niekto má pocit, že je geniálny, ale nie je. To je štruktúra strany, ktorá vás ťahá hore. Máte lukratívny plat, lukratívny dôchodok...“

diskutujme, ale zmeny vo vedení nečakajte

„Spúšťam normálnu vnútrostranícku diskusiu,“ povedal Fico. Podľa neho si treba v rámci strany sadnúť a nastaviť stratégiu tak, aby Smer v roku 2020 vyhral voľby. 

Momentálne je v prieskumoch stále prvý, na krk mu ale dýcha koalícia PS/Spolu. 

Je však otázne, čo bude výsledkom vnútrostraníckej diskusie. Fico chce byť do volieb predseda a nehovorí ani o iných zmenách vo vedení. 

„Nevidím žiadny dôvod, aby sme robili personálne zmeny vo vedení,“ povedal. Jediná zmena podľa neho je, že z funkcie podpredsedu strany odišiel Peter Kažimír, ktorý sa stal guvernérom NBS. Fico naznačil, že by nového podpredsedu namiesto Kažimíra ani nemuseli voliť. 

Podľa expremiéra by sa mal dodržať stranícky zvyk, že vedenie strany sa volí na celé volebné obdobie. Zmeny, ktoré by mohli nastať po voľbách, nevylúčil.

bude viac útočiť?

Fico hovoril aj o svojej predstave, ako vrátiť Smer na silné pozície. „Ukazuje sa, že nestačí hovoriť iba o sociálnych programoch. Možno to chce viac emócií, viac príbehov,“ povedal Fico. Chce sa jasnejšie vymedzovať voči politickým súperom, ktorí sú podľa Fica „drzí ako ploštice“.

„My takí nie sme,“ povedal expremiér, „ale možno aj toto treba niekedy urobiť“. Čo tým konkrétne myslí, nespresnil.

„Nechceme dopadnúť ako Česká sociálna demokracia“, povedal.

Celý tlačový brífing Roberta Fica: (autor videa Denník N)

eurovoľby nekomentoval

Fico sa vyhol komentovaniu výsledkov eurovolieb. Už sme na to reagovali vyhlásením, povedal. 

Strana k eurovoľbám vydala tlačové vyhlásenie, v ktorom nehovorí o výsledku ako o prehre. Naznačuje v ňom, že voľby vyhrala Bratislava.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite