Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Progresívci 2.0 s Trubanom na čele vyrazili do boja proti kotlebovcom

.dominik Harman .slovensko

Zuzana Čaputová sa prišla na snem strany rozlúčiť, Štefunko bude ako podpredseda viesť programový tím.

Progresívci 2.0 s Trubanom na čele vyrazili do boja proti kotlebovcom Progresívne Slovensko Zľava: Bývalý predseda Ivan Štefunko, zvolená prezidentka Zuzana Čaputová a nový predseda strany Michal Truban.

progresívne Slovensko snemom v bratislavskej Mlynici uzavrelo jednu kapitolu svojho fungovania. Od ustanovujúceho snemu v Žiline ubehli veľký kus cesty a v sále to bolo cítiť.

Dnes majú v prieskumoch v koalícii so Spolu 14 percent a z ich radov pochádza nastupujúca prezidentka. Pridajte k tomu úspech Matúša Valla v Bratislave, ktorého spomínajú pravidelne ako by to bol ich člen, a máte obraz funkčnej strany s tými najvyššími ambíciami.

Novým predsedom strany sa podľa očakávania stal Michal Truban. V tajných voľbách nemal súpera, zo 159 delegátov získal 145 hlasov.

nie Smer, ale Kotleba

Snem strany sa nekonal na výročie osláv konca druhej svetovej vojny náhodou. Hrozbu fašizmu pripomínali viacerí funkcionári strany v príhovoroch.

„Zmyslom Progresívneho Slovenska je porážať fašizmus a oslavovať Európu,“ povedal dnes už bývalý predseda strany Ivan Štefunko.

Hrozba fašizmu je vážna aj podľa lídra eurokandidátky Michala Šimečku. Práve on vo svojom príhovore najviac akcentuje európskosť strany. „Sme v prvej línii boja proti fašizmu a extrémizmu,“ hovorí.

Podľa Šimečku bude Kotleba hlavný súper PS/Spolu aj v Eurovoľbách, ostatní pripomínajú aj blížiace sa parlamentné voľby. Vnútornú premenu strany dobre symbolizuje ich nový cieľ - vyhrať voľby v roku 2020.

Príhovor novozvoleného predsedu strany PS Michala Trubana:

Viackrát v rečiach aj medzi delegátmi zaznie, že poraziť Smer nestačí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite