Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Agentúra porušila zákon, do spisu farmári nahliadli až po protestnej stanovačke

.matúš Baňovič .michal Oláh .slovensko .politika

Stanovačka farmárov pred Pôdohospodárskou platobnou agentúrou sa skončila. O čo im vlastne išlo? Je to len príbeh jedného farmára alebo to bude mať dosah na všetkých poľnohospodárov?

Agentúra porušila zákon, do spisu farmári nahliadli až po protestnej stanovačke JANA BIROŠOVÁ/SITA 23. apríla 2019 Bratislava: Farmári si rozložili stany pred Pôdohospodárskou platobnou agentúrou. Protestnou akciou chceli docieliť, aby mohol František Oravec nahliadnuť do spisu spoločnosti ESIN, s ktorou má spor.

v relatívne pokojnej časti Bratislavy je v stredajšie doobedie rušno. Partia chlapov si uprostred chodníka pri ceste rozkladá stany, akoby boli niekde v lese a chystali sa na opekačku a spánok pod hviezdami. Sú medzi nimi známe tváre ako František Oravec a Patrik Magdoško, farmári, ktorí boli dva mesiace predtým na traktoroch v hlavnom meste. Tie teraz nechali doma, dopravu sa blokovať nechystajú. Svojou prítomnosťou pred sídlom Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) chcú poukázať na byrokratický nezmysel, obchádzanie nadriadených inštitúcií a v konečnom dôsledku na porušovanie zákona zo strany štátnej agentúry, ktorá má farmárom rozdeľovať dotácie na pôdu. Ide im pritom o jediné. Aby zákon platil pre všetkých rovnako.

Skupina okolo Magdoška a Oravca stanovala pred PPA od sedemnásteho apríla s krátkymi prestávkami až do konca mesiaca. Na zábradlie pred budovu vyvesili transparenty, rozložili stany, gril a okoloidúcim vysvetľovali, o čom im vlastne ide. Dožadovali sa len jedného. Chceli, aby mohol František Oravec nahliadnuť do spisu spoločnosti ESIN, ktorá požiadala o dotáciu na rovnaké pozemky, na ktorých dlhé roky hospodáril. Oravec chcel zistiť, na základe čoho si táto skupina nárokuje rovnaké pozemky ako on. Pred PPA prišiel aj s rozhodnutím Generálnej prokuratúry, ktoré mu potvrdilo, že do spisu ako účastník sporu môže nahliadnuť. Napriek tomu to nebolo také jednoduché.

História sporu medzi ESIN-om, ktorý má prepojenia na finančnú skupinu J&T, a Oravcom siaha ešte do roku 2016. František Oravec si požiadal o dotáciu na pozemky, ktoré vlastní, prípadne na tie, ktoré má v nájme. Na rovnaké pozemky si však chcela uplatniť dotáciu aj poľnohospodárska skupina ESIN. Prišlo tak k vlastníckemu križovaniu. Pred poľnohospodárskou platobnou agentúrou museli oba subjekty v správnom konaní dokázať, že pozemky reálne obrábajú, vlastnia alebo k nim majú nájomnú zmluvu. Oravec si právo na pozemky obhájil pred okresným aj krajským súdom. Bez ohľadu na to však definitívne rozuzlenie musí dodať PPA.

dvetisícpäťsto súborov

Podľa zákona musí agentúra prípadné križovanie pozemkov a žiadosti o dotácie vyriešiť do trinástich mesiacov. V Oravcovom prípade jej to však trvá takmer dva roky. Farmár sa aj pre dlhé čakanie rozhodol, že chce nahliadnuť do spisu, ktorý PPA v danom prípade vedie. Chcel vidieť, na ktoré konkrétne pozemky si firma podala žiadosti a aké podklady k dotácii poslala.

Po nahliadnutí do spisu Oravec zistil, v čom je problém. 

To, že má právo do spisu nahliadnuť, mu povedalo okrem prokuratúry aj ministerstvo pôdohospodárstva, čo je priamy nadriadený orgán štátnej agentúry. Oravec teda emailom požiadal Pôdohospodársku agentúru o sprostredkovanie spisu, aby doň mohol nahliadnuť. Spustili sa však byrokratické obštrukcie a PPA mu to neumožnila ani po tridsaťdňovej lehote, ktorú na to má. Práve preto prišli farmári stanovať priamo pred jej sídlo, pretože inak sa nemohli domôcť ani takej jednoduchej veci, akou je nahliadnutie do spisu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite