Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bojovala som proti Kotlebovi v Banskej Bystrici. Prosím vás, nepodceňujte ho

.martina Strmeňová .slovensko .za slušné slovensko

Kotlebovci majú víziu. Máme ju aj my?

Bojovala som proti Kotlebovi v Banskej Bystrici. Prosím vás, nepodceňujte ho Branislav Bibel/SITA

daniel Vražda, ktorý o Kotlebovi napísal knihu, sa v rozhovore pre The Guardian vyjadril, že novinári Kotlebu v minulosti podceňovali. Bol pre nich človek, ktorý je na okraji spoločnosti, vyžíva sa v obliekaní uniformy a pochodoch s fakľami. 

Nik sa nebál toho, že by z toho okraja postúpil niekam, kde bude mať reálnu silu a moc. Nemyslím si, že sa to týkalo len novinárov. A nemyslím si, že by toto podceňovanie už bolo minulosťou. 

Kotlebu a jeho stranu podceňujeme stále. Napriek tomu, že má čoraz viac voličov, ktorí sú disciplinovaní a zapálení. Jeho prehry nie sú tak úplne prehrami. Zato jeho výhry sú pre demokraciu na Slovensku zdrvujúce. 

V snahe zabrániť Kotlebovmu nástupu prebralo viacero strán jeho naratív. Preberaním Kotlebovho naratívu však dávajú signál sivej strednej zóne voličskej základne, že jeho vyjadrenia sú vlastne v poriadku, pretože rovnako sa vyjadrujú politické špičky v televíznych novinách a rovnako sa vyjadrujú mnohé osobnosti spoločenského života. 

Následkom nie je očakávaný prechod radikálov do strednej zóny voličov, ale posúvanie hranice extrému viac do stredu a presun doteraz nevyhranených voličov ku Kotlebovi a jemu podobným protisystémovým stranám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite