Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zdravá zmena. Pozreli sme sa podrobne na Kalavskej plánovanú reformu zdravotníctva

.michal Oláh .matúš Baňovič .slovensko

Odhodlanie ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej presadiť reformu jedného z najcitlivejších rezortov si zaslúži uznanie. Zvlášť ak avizuje najväčšiu zmenu poskytovania zdravotnej starostlivosti za posledných pätnásť rokov.

Zdravá zmena. Pozreli sme sa podrobne na Kalavskej plánovanú reformu zdravotníctva Diana Černáková/SITA

toto obdobie si zrejme nevybrala náhodou. Datuje ho od povestnej reformy Rudolfa Zajaca, ktorej symbolom bolo zavedenie poplatkov u lekára a za pobyt v nemocnici. 

Kalavská rovnako ako Zajac nesľubuje šetrenie, ale kvalitnú a bezpečnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov meranú lepšími výsledkami liečby v nemocniciach. Nastavuje pravidlá pre novú minimálnu sieť nemocníc. 

Dostupnosť urgentných príjmov do pol hodiny od bydliska pacientov sa vďaka tomu zvýši z 87 % na 91 % Slovenska. Už dnes je k niektorým častiam dokumentu vyše päťsto odborných pripomienok. 

Nami oslovení vysokopostavení pracovníci Ministerstva zdravotníctva, ktorí si neželajú byť menovaní, reforme vyčítajú, že bola vypracovaná mimo rezortného ministerstva, bez širšej komunikácie, rozdiskutovania na gremiálnej porade ministra a niektorí riaditelia sekcií sa o nej dozvedeli až z televízie. Reforma si navyše bude vyžadovať vstup zdravotníkov z tretích krajín bez posúdenia reálneho dopadu na kvalitu. 

Kalavská je v porovnaní s inými smeráckymi ministrami zaujímavou odborníčkou s lekárskou praxou v tropickej medicíne. Priniesť reformu takéhoto rozsahu necelý rok pred voľbami je buď veľkou odvahou, naivitou alebo populizmom. 

Bez ohľadu na motiváciu bude ťažisko jej realizácie ponechané so všetkými úskaliami jej nasledovníkom, čo samo osebe vyvoláva pochybnosti. V čom vidíme riziká a čo ju odlišuje od tzv. dvadsaťkorunáčkovej reformy?

Reformu s ministerkou Kalavskou predstavil aj premiér Peter Pellegrini.Dalibor HerdaReformu s ministerkou Kalavskou predstavil aj premiér Peter Pellegrini.

zajacova reforma

Zajacova „dvadsaťkorunáčka“ je zatiaľ najrozsiahlejšia a aj jediná reforma, o ktorú sa doposiaľ na Slovensku niekto pokúsil. Určité jej prvky nezrušili ani nasledujúce vlády Roberta Fica. Okrem nových nemocníc priniesla aj vznik súkromných poisťovní. Zámerom zmeny bolo do istej miery odpojiť zdravotníctvo od štátneho rozpočtu, čo sa do veľkej miery nepodarilo, pretože vysoké percento pacientov zostalo v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, rovnako ako väčšina pacientov využívala štátnych lekárov.  

Zajacova reforma zdravotníctva z rokov 2002 až 2006 bola vopred podrobne popísaná v tzv. modrej knihe Stratégia reformy zdravotníctva – reálnej reformy pre občana. Podpísali sa pod ňu ako autori Rudolf Zajac a Peter Pažitný. 

Kalavská zvolila podobnú stratégiu, ponúkla verejnosti dokument Zdravá zmena, pod ktorý sa okrem samotnej ministerky podpísali aj Asociácia zdravotných poisťovní na čele s výkonnou riaditeľkou Katarínou Kafkovou s Inštitútom zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zastúpený generálnym riaditeľom Martinom Smatanom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite