Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvá dáma na hrad! (reportáž z volebnej noci)

.michal Magušin .matúš Baňovič .michal Oláh .slovensko

Po týždňoch vášnivých predvolebných kampaní sa naša krajina v sobotu stala unikátom uprostred populizmami zmietaných krajín strednej Európy. Slovensko si zvolilo za prezidentku republiky Zuzanu Čaputovú. A umelo vytvorený kandidát Maroš Šefčovič prehral. Ako obaja prežili volebnú noc?

Prvá dáma na hrad! (reportáž z volebnej noci) BORIS NÉMETH

 stará tržnica v historickom centre Bratislavy, kde hostila priateľov a médiá Zuzana Čaputová, dýchala v sobotný volebný večer atmosférou víťaznej istoty. Veľký náskok pred protikandidátmi v prvom kole a komická snaha Maroša Šefčoviča o antikampaň viedli k hlbokému presvedčeniu desiatok hostí, že večer nemôže skaziť nijaké nepríjemné prekvapenie. Preto prvý prieskum agentúry Focus, ktorý predpovedal Čaputovej víťazstvo približne o desať percentuálnych bodov, nevyvolal nijaké búrlivé ovácie, len spokojné úsmevy a uvoľnené diskusie o nižšej volebnej účasti a jej dôsledkoch. 

Kandidátka na prezidentku sa verejne poďakovala celému tímu, v ktorom sa objavilo niekoľko mien, ktoré figurovali aj v úspešnej kampani bratislavského primátora Matúša Valla. Práve na tomto detaile sa dá do hĺbky rozvinúť úvaha Petra Zajaca, ktorý v jednej z nedávnych diskusií hovoril o tom, že v období po vražde víťazia vo voľbách ľudia, ktorí dokážu reprezentovať nový, čistejší, úprimnejší a otvorenejší štýl politiky. Sú to ľudia, ktorí dokážu najlepšie zosobniť étos kuciakovských námestí.

voda, čo si podmaní skalu

Asi o pol jedenástej večer sme sa exkluzívne dostali do zákulisia, kde sa Zuzana Čaputová pripravovala na najbližšie vyčerpávajúce minúty. V miestnosti bol príjemný chlad, pár kľúčových ľudí a takmer úplné ticho. Nastávajúca prezidentka bola presne taká, ako ju poznáme už dlho. Netajila sa únavou, napriek tomu sa usmievala a pokojne spytovala na naše plánované živé vysielanie do .klubu pod lampou, aby dokázala vyslať zmysluplné posolstvo pre divákov. Ten pokoj je podmanivý, či ste jej fanúšik, alebo nie. A zvlášť v časoch, keď hlučný marketing podmieňuje akúkoľvek príčetnú politickú ideu.

Keď začali do Starej tržnice prichádzať prvé oficiálne výsledky, párty pozvoľna naberala na obrátkach. Martin Huba zabával médiá glosami o Šefčovičovej neznalosti Desatora, inak vyjadreniam známych osobností dominovali slová o tom, že za Čaputovej triumfom je úprimnosť, otvorenosť a závan novej politickej kultúry. Presne v tomto duchu sa niesol aj prvý víťazný prejav novej prezidentky. Ako kedysi, keď Slováci spolu s bratským českým národom nadšene zakladali po prvej svetovej vojne republiku, aj Zuzana Čaputová hovorila o spoločnom budovaní štátu. Kľúčovým motívom jej prejavu však bolo uistenie, že chce byť prezidentkou všetkých – i tých, ktorých vo voľbách nepresvedčila.

A spájanie bude naša krajina, ale i celý Západ, nesmierne potrebovať v najbližších rokoch, v ktorých masívne stúpa nedôvera a rozdelenie celých krajín a kultúr. Konzervatívci verzus liberáli, Bratislava verzus regióny, starí verzus mladí, systém verzus antisystém, slniečkari verzus euroskeptici. Rozdelenie ukazujú aj štatistiky, Čaputovú mierne viac volili vzdelanejší, mladší a „západnejší“ Slováci. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite