Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo sa stalo na letisku: Ako mohli naši policajti zabrániť únosu Vietnamca

.ivan Matušík .michal Magušin .slovensko

Slová policajta, ktorý kontroloval pasy vietnamskej delegácie, nie sú v zhode s úradnými dokumentmi. Klamú štátne orgány o únose Trinh Xuan Thanha?

Čo sa stalo na letisku: Ako mohli naši policajti zabrániť únosu Vietnamca Diana Černáková/SITA

o tom, že Vietnamci využili na únos Trinh Xuan Thanha slovenský vládny špeciál, vieme už od konca decembra, keď .týždeň získal rozsudok nemeckého súdu. Po tomto zistení sa naša pozornosť sústredila na skúmanie toho, akú rolu hrali v únose slovenské štátne orgány.  Špeciálnu pozornosť si zaslúži dianie na bratislavskom letisku M. R. Štefánika, odkiaľ vietnamská delegácia odlietala. Ako je možné, že unesená osoba bezproblémovo opustila schengenský priestor?

Scénu, ktorá sa udiala na letisku, vieme pochopiť z výpovedí zúčastnených aktérov tak, ako ich zaznamenal vyšetrovateľ Miroslav Kulich z policajnej inšpekcie, ktorý riešil trestné oznámenia z augusta 2018. Vyšetrovateľ vypočul viacero osôb vrátane ochrankárov, ktorí vietnamskú delegáciu sprevádzali, ale aj vtedajšieho šéfa protokolu ministerstva vnútra Radovana Čuláka či ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Dôležitú rolu vo výpovedi hrá z pohľadu diania na letisku hlavne Róbert Szabari, policajt vo funkcii zástupcu riaditeľa Oddelenia hraničnej kontroly Policajného zboru Ružinov-letisko. Ten mal na starosti kontrolu dokladov členov vietnamskej delegácie, ktorá na palube nášho vládneho špeciálu opúšťala Schengen. Faktickú hodnovernosť výpovedí sme overovali prostredníctvom úradných záznamov, ktoré sme získali prostredníctvom oficiálnych žiadostí o informácie. Táto konfrontácia priniesla výsledky, ktoré si vyšetrovateľ Kulich nevšimol.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite