Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kauza Únos nekončí. Prečo by sa Kaliňák nemal predčasne tešiť?

.michal Magušin .slovensko

Robert Kaliňák sa podľa očakávania rozhodol vzdať poslaneckého mandátu. My v tejto súvislosti pripomíname jeho poslednú, stále nevyjasnenú kauzu.

Kauza Únos nekončí. Prečo by sa Kaliňák nemal predčasne tešiť? Branislav Bibel/SITA

spôsob, akým sa slovenskí vyšetrovatelia vyrovnali s kauzou únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha z Berlína cez Bratislavu do Vietnamu, vyvoláva veľa otázok. Tu je niekoľko z nich.

Exminister vnútra Robert Kaliňák sa prednedávnom „pripomenul“ verejnosti svojou tlačovou konferenciou, kde víťazoslávne oznámil, že kauza únosu Vietnamca, v ktorej padal tieň podozrenia aj na jeho hlavu, je ukončená. Svoju predošlú rétoriku síce mierne pozmenil, keď pripustil, že aj keď sa mu to stále nechce veriť, Vietnamci mohli zneužiť našu pohostinnosť. S nadšením v tvári a v starej známej forme však opisoval, ako vyšetrovanie nijako nepotvrdilo, a naopak, vyvrátilo podozrenia, že by na únose vedome participovali slovenské štátne orgány – na čele s ním. No Kaliňákovo nadšenie sa môže ukázať ako predčasné.

čo zistili Nemci

Prvú vec, teda to, že nás Vietnamci využili na opustenie Schengenu s uneseným Trinh Xuan Thanhom na palube vládneho špeciálu, môžeme pokladať za fakt. Svedčí o tom vyšetrovanie v Nemecku, ako aj rozsudok nemeckého súdu, ktorý celú vec riešil a ktorý má .týždeň k dispozícii. Nemecké orgány nielenže operujú so scenárom únosu prostredníctvom nášho vládneho špeciálu ako s istým faktom, ale hovoria ešte viac. Nemci tvrdia, že o celej akcii veľmi dobre vedel samotný vietnamský minister pre vnútornú bezpečnosť, generál To Lam, ktorý s Kaliňákom v inkriminovaný 26. júl 2017 obedoval 50 minút v hoteli Bôrik a mal tak naponáhlo, že z niekoľkochodového menu museli vynechať dezert. Vietnamský minister To Lam podľa Nemcov únos operatívne konzultoval s priamym veliacim dôstojníkom akcie, generálporučíkom Duong Minh Hunom. Ten prišiel do Berlína s tímom ľudí s jediným cieľom: uniesť Thanha do Vietnamu.

„Thanh bol pre Vietnamcov taký dôležitý, že sa o jeho vydanie snažil aj vietnamský premiér, a to listom adresovaným kancelárke Merkelovej.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite