Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenské chute slováckeho senátora

.tomáš Lemešáni .slovensko .kauza

Bazény, kúpele, hotely, ale aj médiá. Slovácky senátor a stará škola biznisu v hazarde Ivo Valenta expanduje na Slovensku. O čo mu ide?

Slovenské chute slováckeho senátora PETR HLOUŠEK/PRÁVO/PROFIMEDIA Valenta vie, čo chce a jeho kroky priamo súvisia s jeho podnikaním.

valenta začal ako jeden z prvých v Československu flirtovať s biznisom blikajúcich tlačidiel, sľubujúcich veľké peniaze aj tým najslabším. Hazardný kráľ neostal len v Česku. Posledné mesiace sa zaujíma aj o krajinu pod Tatrami, kde kupuje penzióny, hotely, bazény, ale aj developerské projekty. Všetkých prekvapil poslednou investíciou, keď ovládol denník Pravda. 

Kráľ hazardu Ivo Valenta a jeho skupina Synot už v roku 2017 investične vstúpili do známeho kúpaliska Zelená žaba. Nešlo o prvú investíciu do cestovného ruchu na Slovensku. Majiteľ skupiny Synot má u nás viac záujmov. „S investíciami v oblasti cestovného ruchu na Slovensku som veľmi spokojný. Som rád, že sa kúpalisko Zelená žaba, za ktorého záchranu ľudia bojovali petíciou, stretlo s takým veľkým záujmom verejnosti,“ povedal Valenta. Kúpalisko ležiace na kopci nad Trenčianskymi Teplicami prevzal a rekonštruoval po tom, čo bolo niekoľko rokov mimo prevádzky. Do rekonštrukcie priestorov investoval Synot desať miliónov eur, pričom 1,5 milióna získal z európskych fondov. Po rekonštrukcii nahradila prírodnú termálnu vodu v bazénoch ohrievaná pitná voda. Kúpalisko bude otvorené celoročne.

V Trenčíne ešte v roku 2012 kúpil a zrekonštruoval historický hotel Elizabeth pod Trenčianskym hradom. Valenta si pochvaľuje zisk niekoľkých prestížnych medzinárodných ocenení.

kto je Valenta?

Ivo Valenta podniká už od pádu komunizmu. Podľa vlastných slov začínal kúpou malej čistiarne na perie v Kunoviciach na Uherskohradištsku. Ďalším prírastkom bola predajňa s potravinami. A v roku 1991 založil s otcom firmu Synot. Dodnes ju ovláda cez cyperskú spoločnosť WCW World Capital Ventures Cyprus Limited, ktorá je materskou spoločnosťou jeho kľúčovej skupiny. Tá sa zaoberá najmä lotérijnými hrami, výhernými automatmi a kurzovými stávkami.

V roku 1994 založil s otcom projekt Futbalovej akadémie, dodnes je majiteľom futbalového klubu Slovácko a dlho sponzoroval aj kluby ďalších vplyvných miliardárov, napríklad Spartu Praha či celú českú futbalovú ligu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite