Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pellegrini údajne sľúbil SNS, že do Marrákeša nikto nevycestuje, on nič také nepovedal

.matúš Baňovič .dominik Harman .slovensko

SNS trvá na tom, že do Marrákeša nevycestuje nikto. Údajne im to premiér Pellegrini sľúbil. „Veríme, že premiér svoj sľub dodrží,“ povedal podpredseda národniarov Jaroslav Paška. Pellegrini sa chcel riadiť analýzou, tá tvrdí, že dokument právne záväzný nie je.

Pellegrini údajne sľúbil SNS, že do Marrákeša nikto nevycestuje, on nič také nepovedal Diana Černáková/SITA SNS je hlavným odporcom prijatia globálneho paktu o migrácii. Andrej Danko ako prvý povedal, že pre stranu je neprípustné, že sa niekto vôbec zúčastní na záverečnej konferencii v Marrakéši.

minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák trvá na tom, že v takomto prípade podá demisiu. „Slovenská národná strana nerieši politickú budúcnosť pána ministra,“ reagoval na jeho slová Paška.

Premiér Peter Pellegrini dnes po rokovaní vlády zopakoval, že Lajčáka chce na ministerstve udržať. Stále nie je jasné, či takýto kompromis bude Lajčák akceptovať ako dostatočný, alebo odstúpi. 

analýza potvrdzuje, že dokument nie je právne záväzný

Pellegrini posledné dni viackrát zopakoval, že si nechá vytvoriť analýzu o právnej záväznosti dokumentu. Ak by z analýzy vyšlo, že nie, do Marrákeša by podľa premiéra niekto od nás cestovať mal. Práve v stredu po rokovaní vlády priznal, že podľa analýzy samotný dokument právne záväzný nie je.

„Nemáme dôvod premiérovi neveriť.“

„Musíme si uvedomiť, že keď tam nepôjdeme, tak bude konferencia, ktorá o Slovensku nespomenie ani slovkom absolútne nič. A preto uvidíme, či pošleme naše stanovisko písomne alebo ako to dáme jasne najavo,“ povedal Pellegrini.

„Marrákeš pre SR nebude žiadnym spôsobom záväzný, nič nám nehrozí. Ostatné sú technické záležitosti, z ktorých netreba robiť vojnu,“ myslí si premiér.

Podľa SNS by sme mali OSN poslať naše pripomienky v písomnej forme. Tvrdia, že toto riešenie je v súlade s tým, čo Pellegrini povedal. 

Či v prípade, že do Marrákeša niekto predsa len pocestuje, SNS odíde z koalície, to Hrnko aj Paška odmietli komentovať. „Nemáme dôvod premiérovi neveriť,“ povedal Hrnko.

Práve Andrej Danko z SNS ako prvý povedal, že odmietnuť globálny pakt v parlamente nestačí. Od vlády práve on požadoval, aby sme na záverečnú konferenciu, na ktorej bude dokument prijatý, vôbec necestovali.

cséfalvayová: Výhrady treba komunikovať

Ako jedna z mála vládnych politikov sa k dokumentu pozitívne stavia predsedníčka zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová. „Ak chceme kritizovať, nemá zmysel odísť od stola. Ak v Marrákeši nebudeme, rámec bude prijatý a my sa pripravíme o možnosť predniesť svoj postoj. Ísť do Marrákeša a predniesť náš postoj je silnejšie vyjadrenie, ako neísť tam vôbec,“ upozornila.

S globálnym paktom o migrácii nesúhlasí napríklad ani Rakúsko, to ale na záverečnú konferenciu do Marrákeša pocestuje. 

Celá tlačová konferencia SNS:

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite