Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ďaleko od Marrákeša

.peter Zajac .svet .komentár týždňa

Symbolicky, v Deň ľudských práv, má byť v marockom Marrákeši prijatý ako záverečný dokument medzivládnej konferencie Globálny rámec o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii.

Ďaleko od Marrákeša Natália Ložeková / natalialozekova.sk

o schizofrenickej rozpornosti celej situácie svedčí už len neistota v pomenovaní toho, o čo vlastne ide. Hovorí sa o pakte, o kompakte, deklarácii, dohovore, zmluve. Píše sa o podpise dokumentu, hoci ten sa prijíma konsenzuálne a bez podpisu.  Mesto, kde má byť prijatý pakt, je raz Murrákuš, inokedy Marrákeš, Marakéš, Marakeš. Poplietlo to aj prezidentských kandidátov. Róbert Mistrík navrhuje prijatie dokumentu odložiť, hoci sa možno len   nezúčastniť na jeho prijatí. Milan Krajniak sa zase hotuje ako zvolený prezident „v prípade, že ho niekto podpíše“ dokument vypovedať, hoci vieme, že nikto ho podpisovať nebude.

Oveľa horší je rozsev mýtov, ktoré sa šíria o Globálnom rámci. Fakty však hovoria jasnou rečou. Pakt nebude obmedzovať suverenitu jednotlivých štátov, lebo migračnú politiku si určuje a vykonáva každý štát sám, vrátane rozlíšenia medzi legálnou a nelegálnou migráciou. Pakt nebude zvyšovať počty utečencov, lebo sa vôbec netýka utečencov, ale migrantov. Nebude záväzný z právneho hľadiska a nijakým spôsobom neovplyvní právny poriadok SR.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite