Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmenili sme si krajinu

.michal Magušin .eugen Korda .matúš Baňovič .michal Oláh .dominik Harman .filip Minich .slovensko

Prvé voľby po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ukázali, že Slovensko je naozaj hladné po zmene. A že je schopné ju dosiahnuť. Ako vyzerala volebná noc?

Zmenili sme si krajinu Diana Černáková/SITA

do volebného štábu Matúša Valla sa novinári začali schádzať už okolo deviatej večer. Budova Novej Cvernovky, kde štáb sídlil, je symbolom občianskych aktivít. V tejto budove našli domov desiatky umelcov a pravidelne sa v nej konajú rôzne diskusie. V sobotu večer sa tu čakalo na to, či jeden z favoritov na primátora Bratislavy Matúš Vallo uspeje. Hneď po uzatvorení volebných miestnosti sa poďakoval všetkým, ktorí ho podporovali a pomáhali mu. Prišli ho podporiť aj Zuzana Čaputová, Ivan Štefunko či Miroslav Beblavý. A potom sa už len čakalo, kým prídu prvé výsledky. 

O pol jedenástej sa k novinárom dostala neoficiálna informácia, že vo viacerých okrskoch vedie Matúš Vallo. Novinári však ešte ani o polnoci netušili, kto v Bratislave vedie. Prvé relevantné výsledky prichádzali hodinu po polnoci. Vallo viedol približne o osem percent pred Václavom Mikom. Nálada v miestnosti, kde sa zdržovalo niekoľko desiatok jeho podporovateľov, okamžite stúpla. Pri každom novom ohlásení predbežných výsledkov sa miestnosťou rozliehal potlesk. Vallov náskok sa pomaly zvyšoval. Už sa čaká len na okamih, keď jeho víťazstvo bude nezvratné.

Prvé gratulácie vo volebnom štábe Matúša Valla.Boris NémethPrvé gratulácie vo volebnom štábe Matúša Valla.

Krátko po pol tretej, hneď po tom, ako Václav Mika priznal porážku, prišiel so svojím vyhlásením Matúš Vallo. Za jeho chrbtom stáli všetci, ktorí ho v kampani podporovali, vrátane dvoch šéfov politických strán. Vallo sa poďakoval obyvateľom Bratislavy, všetkým svojim podporovateľom, aj tým, ktorí kampaň financovali a ktorí za to nič nechcú. Sľúbil, že hneď v prvý deň sa pustí do práce za lepšiu Bratislavu.

nevľúdny Mika

Jeden z favoritov na primátorskú stoličku Václav Mika si svoj volebný štáb zriadil na petržalskej strane Dunaja v luxusnej reštaurácii s výhľadom na Staré Mesto. Mika najprv novinárov separoval do miestnosti, odkiaľ nemohli zachytiť atmosféru volieb. V „presszóne“ dokonca Miku prirovnávali k centrále vládnej strany Smer na Súmračnej ulici, kde novinárov počas volieb pravidelne separovali. Po sťažnostiach sa nakoniec mohli dostať do haly, cez ktorú chodili Mikovi hostia. Hovorkyňa to vysvetlila tým, že „tam sú ľudia zo SAV, ktorí sa novinárov boja“.  Okrem toho pôsobilo veľmi zvláštne, že miestnosť, kde sa zdržiaval Mika so svojimi hosťami, strážili traja „hrubokrkí“ esbéeskári.

„Nedalo sa však ubrániť pocitu, že sám pochybuje o svojom víťazstve.“

Na prvom brífingu po zatvorení volebných miestností Mika vôbec nepôsobil tak suverénne ako počas kampane. Bolo to vidieť najmä počas dvadsaťminútového čakania na živé vysielanie spravodajskej televízie. Mika sa nervózne usmieval, prešľapoval z miesta na miesto. Nakoniec značnú nervozitu priznal aj pred novinármi. Vysvetlil to tým, že ide o jeho prvú volebnú noc v pozícii kandidáta. Nedalo sa však ubrániť pocitu, že sám pochybuje o svojom víťazstve. Pochyboval právom. Svoju prehru pripustil už po sčítaní dvadsiatich percent hlasov.

Václav Mika svoju prehru pripustil už po sčítaní dvadsiatich percent hlasov.Boris NémethVáclav Mika svoju prehru pripustil už po sčítaní dvadsiatich percent hlasov.

Sám Mika nevedel povedať, čo mohlo zapríčiniť jeho prehru. Mohlo ich byť viac. Veľmi diskutovaný bol jeho brífing v predvečer moratória, keď vyzval voličov Jána Mrvu, aby volili jeho. Tento ťah mu vraj vyčítali aj ľudia, ktorí ho dovtedy podporovali. Platí aj to, že Mikov program bol v porovnaní s Vallovým slabší. Navyše Mika za sebou nemal viditeľných ľudí, ktorí by ho vedeli podržať v zastupiteľstve, čo je pri primátorskom poste nevyhnutné a na čom pohorel aj doterajší primátor Ivo Nesrovnal.

primátor Nesrovnal skončil

Pred voľbami sľuboval, že dokončí začaté zmeny. K dobru sa mu dajú pripísať viaceré opravené cesty, revitalizácia okolia Partizánskej lúky a Železnej studničky, niekoľko obnovených či nových parkov. Bratislava má takisto nové električky a zrekonštruovaný Starý most – tieto dva projekty však rozbehlo ešte predchádzajúce vedenie mesta, a teda zásluhy za ne Ivovi Nesrovnalovi nepatria.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite