Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Poďme si zmeniť krajinu

.michal Magušin .michal Oláh .slovensko .politika

Rok od župných volieb, ktoré priniesli krajine závan nových časov, máme opäť šancu výrazne ovplyvniť fungovanie Slovenska. Ktorých kandidátov sa dá bez hanby podporiť?

Poďme si zmeniť krajinu BORIS NÉMETH Kandidát na bratislavského primátora Matúš Vallo má podľa posledného prieskumu verejnej mienky najväčšiu šancu zvíťaziť.

kľúčová otázka, na ktorú treba poctivo hľadať odpoveď pri posudzovaní akéhokoľvek kandidáta na verejnú funkciu znie, či daný človek v sebe snúbi silný charakter a dostatočné schopnosti. Až potom prichádzajú na rad ďalšie kritériá. To platí aj pri pohľade na kvarteto najvážnejších záujemcov o post primátora Bratislavy. 

Doterajší primátor Ivo Nesrovnal vo svojej funkcii sklamal na celej čiare. Len pri prvom zamyslení pri jeho mene vyskočia lapsusy pri škandalóznom zmiznutí podpisových hárkov protihazardnej petície, celkové nezvládnutie požiadavky vyše 130-tisíc Bratislavčanov na zákaz hazardu v meste, ale aj veľké spory so zastupiteľstvom či obvinenia z uzatvárania nevýhodných obchodov. Václav Mika je zas miláčik každého marketéra: muž formy, známa televízna tvár, síce bez skúseností v politike, ale s manažérskymi úspechmi. Otázniky vyvoláva charakter, Mika sa s každým pozná, s každým vychádza, čo naznačuje – a skúsenosť z RTVS to potvrdzuje – že je schopný kompromisov aj v situáciách, v ktorých sa treba zachovať principiálne. Najprijateľnejšou voľbou je preto dvojica Ján Mrva – Matúš Vallo. Mrva je slušný človek, napriek neuváženým výrokom na fejsbúku a zmätkom či nedorozumeniam v kampaniach. Má za sebou dobré výsledky vo Vajnoroch, neoklamateľnú skúsenosť z komunálnej politiky a v boji proti hazardu stál konzistentne v prvej línii. Predvolebnú kampaň však vôbec nezvládol, posledný prieskum agentúry AKO ho umiestnil o vyše 12 percent nižšie, ako prvého Matúša Valla. Práve Vallo sa zdá byť v Bratislave najlepšou voľbou. Je človekom s dlhodobo pripravovaným plánom, uveriteľným záujmom o mesto, bez skúseností, no s kvalitným tímom, výbornou kampaňou a s reálnou šancou zvíťaziť.

Trnavský primátor Peter Bročka za štyri roky ľudí presvedčil, že aj hipster vie robiť dobrú komunálnu politiku.BORIS NÉMETHTrnavský primátor Peter Bročka za štyri roky ľudí presvedčil, že aj hipster vie robiť dobrú komunálnu politiku.

primátor so županom

V Trnave sa žiadna zmena na radnici neočakáva, súčasný primátor Peter Bročka má v prieskumoch až 70-percentnú podporu. Experiment s hipsterským primátorom spred štyroch rokov zatiaľ vychádza. Úspech radničného pána posledný rok zvýrazňuje nadštandardný vzťah s trnavským  županom Jozefom Viskupičom. Introvertný Bročka tvorí so žoviálnym Viskupičom efektívny model spolupráce v prospech občanov. Peter Bročka potrebuje vedľa seba práve otvoreného, komunikatívneho človeka, inak sa dobrý pocit z jeho práce umenšuje. Dôkazom je rozkol v Bročkovom tíme, odštiepenci však kritickú masu verejnosti zatiaľ nepresvedčili. Škvrnou na primátorovej povesti je aj to, že poskytol mestské priestory na diskusiu kontroverzných aktivistov so sklonmi k extrémizmu. 

Povesť seriózneho človeka má v Trnave aj kresťanskodemokratický kandidát Rastislav Mráz, jeho podpora v prieskumoch však pre Bročku neznamená nijaké ohrozenie. Úradujúci primátor sa vďaka minimu populistických sľubov vie oprieť o výsledky a silnú oporu občanov. Vystaval cyklochodníky a výrazne oživil kultúrne centrum mesta. Napriek niekoľkým zlyhaniam je primátorom s veľkým potenciálom. Peter Bročka je preto v Trnave našou voľbou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite