Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vzostupy a pády Mareka Maďariča

.matúš Baňovič .slovensko

Niekdajší ideológ a marketingový stratég Smeru, pravá ruka Roberta Fica a dlhoročný minister kultúry, odchádza zo strany, ktorá ho vyniesla do politických výšin. Od hlavného názorového prúdu sa dištancoval už dlhšie. V parlamente zostáva ako nezávislý.

Vzostupy a pády Mareka Maďariča Diana Černáková/SITA Marek Maďarič v posledných mesiacoch pôsobil viac ako opozičný politik, než poslanec Smeru.

marek Maďarič mal vždy blízko k ľavicovej politike. Do Komunistickej strany Slovenska vstúpil rok pred Nežnou revolúciou. Pracoval ako scenárista na voľnej nohe aj ako šéfredaktor Literárno-dramatického vysielania Slovenskej televízie. V roku 2002 vstúpil do mladej, no etablovanej ľavicovej strany Smer-Sociálna demokracia. Stal sa šéfom mediálneho a tlačového oddelenia strany. Po Fedorovi Flašíkovi prebral aj pozíciu hlavného marketingového stratéga strany. 

Na ministerské kreslo si sadol o štyri roky neskôr, keď sa Smeru podarilo zložiť vládu s HZDS a so Slotovou SNS. Bolo to obdobie, keď si výrazne posilnil svoju pozíciu v Smere, dostal sa do predsedníctva strany a stal sa jej podpredsedom. Počas prvej vlády to bol práve on, kto presadil kontroverznú novelu tlačového zákona, proti ktorej na protest  vyšli viaceré noviny a časopisy s čiernymi titulkami. Pod jeho prvým ministrovaním Slovenská televízia nezažívala najlepšie časy. Rok ju  viedol Radim Hreha, chvíľu ako štatutár Jozef Mračna, až na posledné dva roky vládnutia smeru zasadol na stoličku neslávne známy Štefan Nižňanský.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite