Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanec s citom pre agrodotácie

.tomáš Lemešáni .slovensko .kauza

Z ministerstva ho odvolali, lebo mu súkromné oslavy platil štát a čerpal dotácie šité na mieru. Napriek tomu patrí Marian Záhumenský medzi výrazné tváre Smeru a chystá ďalší ambiciózny projekt.

Poslanec s citom pre agrodotácie DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA Marian Záhumenský v roku 2012 v Národnej rade SR počas skladania poslaneckého sľubu.

možno ho v správach nevidno každý deň, ale keď príde k politickej debate o poľnohospodárstve, neraz vystupuje aj pred televíznymi kamerami ako odborník na danú oblasť. Nečudo. Rodák zo Skalice pracuje v agrosektore od socializmu. Bývalý člen predsedníctva Smeru pracoval pred pádom bývalého režimu ako mechanizátor v JRD Dvory nad Žitavou, po zmene štátneho zriadenia sa „vyhupol“ do kresla riaditeľa podniku Štátny majetok Mikuláš, potom sa vrhol do súkromného podnikania. Jeho spoločnosť Agrocontract Mikuláš, ktorá vznikla so zámerom sprivatizovať majetok bývalého štátneho majetku, zvýšila výmeru svojej pôdy z 2 200 hektárov na 5 800 hektárov. Po investíciách začala chovať dobytok vo veľkom a Záhumenský s nálepkou družstevníka, ktorý zachránil krachujúce družstvo, zamieril do politiky. 

Jeho najlepšie časy prišli v dobe, keď vstúpil do Smeru. Ako odborník na agrosektor dostal v júli 2006 pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve pôdohospodárstva. Po pár týždňoch si uvedomil, že teplé miestečko možno využiť na rôzne účely. Firma Agrocontract požiadala a získala dotácie na pestovanie tabaku. Malo to dva problémy. Prvým bol fakt, že firmu spoluvlastnil a krátko predtým aj riadil sám Záhumenský. Druhým, že schválené žiadosti o dotácie boli podľa viacerých podozrení antedatované. Politik ich údajne vyplnil po určenom termíne podania. Uviedol na nich starší dátum a Pôdohospodárska platobná agentúra dotácie bez váhania preplatila. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite