Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najväčšie komunálne súboje

.michal Oláh .matúš Baňovič .slovensko

Snaha ukončiť dominanciu Jany Vaľovej v najmenej transparentnom meste, polemika o príčinách zadlženosti Prešova a roztrieštená pravica v Žiline. Pohľad na tri zaujímavé komunálne súboje.

Najväčšie komunálne súboje MARKO ERD/SITA Arogancia a zastrašovacie praktiky poslankyne NR SR a primátorky Humenného Jany Vaľovej (Smer-SD) vyburcovali pravicovú opo - zíciu do nominácie spoločného kandidáta.

humenné je podľa najnovšieho rebríčka Transparency International Slovensko (TIS) najmenej transparentným mestom na Slovensku. Už osem rokov ho riadi žena reprezentujúca najarogantnejšiu stránku strany Smer, bývalá veštkyňa a dlhoročná poslankyňa Národnej rady Jana Vaľová. S hodnotením transparentnosti sa vyrovnala svojsky. TIS jednoducho obvinila z korupcie.

O post primátora v tomto meste bojuje spolu desať kandidátov. Niektorí protikandidáti Vaľovú dokonca vášnivo obhajujú, čo vyvoláva dojem, že ich jediným cieľom je trieštiť voličské hlasy. Kritici primátorke vyčítajú, že si bez hanby robí predvolebnú kampaň za mestské peniaze v rozsahu, v akom to nemá na Slovensku obdobu. Dôkazom sú narýchlo stavané parkoviská, ihriská a zvláštne naprojektované chodníky, o ktoré osem rokov občania márne žiadali. Vaľovej spôsoby vyburcovali pravicu do nominácie spoločného kandidáta Miloša Merička. „Diskreditovať sa ma pokúšali aj cez jednu redaktorku v týždenníku Plus 7 dní a v denníku Plus 1 deň. Vytvára v meste nepriateľov z každého, kto si s ňou dovolí nesúhlasiť.“ 

Agresívny spôsob vládnutia dokonca vyprovokoval na kandidatúru bývalého starostu susednej obce Kochanovce, nezávislého Miroslava Porochnavého. Ako sám vraví, nezniesol už pohľad na atmosféru napätia a strachu, ovládajúcu jeho rodné mesto. „Šíri strach svojou aroganciou a vulgárnosťou. Ľudia sa boja so mnou stretnúť a osloviť ma na ulici. Jej bývalá hovorkyňa Slavěna Vorobelová sa mi dokonca priznala, že na mňa útočia na sociálnych sieťach z falošných profilov, ktoré sama ako hovorkyňa spoluvytvárala.“ Dnes Vorobelová, paradoxne, proti Vaľovej kandiduje ako predsedníčka strany Národná koalícia, ktorú prevzala po Sergejovi Kozlíkovi. Vorobelová je známa proruskou orientáciou, kritikou migrantov a podporou Štefana Harabina za prezidentského kandidáta. Hovorí, že svoju kandidatúru myslí vážne a nejde o žiadny politický trik.

Šanca poraziť Vaľovú podľa samotných protikandidátov je len asi päťdesiatpercentná. Obávajú sa, že náhla masívna stavebná výstavba a mítingy v školách a medzi seniormi jej prinesú potrebné hlasy. Desiati kandidáti znamenajú nebezpečenstvo trieštenia hlasov, z ktorého môže primátorka vyťažiť. Pokiaľ by sa pre spoločné dobro spojili jej najsilnejší protikandidáti Miloš Meričko a Miroslav Porochnavý, Humenné by malo veľkú šancu na zmenu radničného pána a zároveň potrebnú porážku smeráckych praktík. Či sa to stane, to však vôbec nie je isté.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite