Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Plukovník, ktorý slúžil 26 rokov: Kaliňák zmenil políciu na svoju SBS

.michal Oláh .slovensko

NAKA súperí s políciou. Potrebujeme skutočnú reformu, Palko ju nezvládol, hovorí bývalý plukovník, ktorý odišiel zo zboru po 26 rokoch, aby pripravil jeho komplexnú reformu.

Plukovník, ktorý slúžil 26 rokov: Kaliňák zmenil políciu na svoju SBS Archív B.D. Branislav Diďák sa po 26 rokoch služby v policajnom zbore rozhodol dobrovoľne odísť. Teraz plánuje reformu celého systému.

po 26 rokoch služby v policajnom zbore sa rozhodol dobrovoľne odísť z Prezídia v hodnosti plukovníka. Založil skupinu vyššie postavených policajtov, ktorí chcú zmenu. Vladimír Palko podľa neho nezvládol reformu personálne. Robert Kaliňák si zasa políciu sprivatizoval a vytvoril z nej svoju SBS na potieranie protivníkov Smeru. Myslí si, že NAKA súperí s obyčajnou políciou a doposiaľ neponúkla adekvátnu hodnotu za milióny, ktoré do nej boli investované. Plukovník Branislav Diďák. 

aké boli vaše začiatky v polícii a prečo ste už v osemnástich rokoch vstúpili do zboru? 

Nastúpil som do zboru v roku 1991, keď robili nábor nových policajtov v čase, keď sa už ľudia do polície nehrnuli. Zbor národnej bezpečnosti ľudia brali ako komunistický útvar. Dali sme sa preto dohromady, partia osemnásťročných chalanov z Nitry, a šli sme sa prihlásiť k polícii. Vybrali nás iba pár. Začal som slúžiť ako bežný policajt na ulici. V zbore som bol až do roku 2017, keď som políciu opustil z funkcie riaditeľa Odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru v Bratislave.

odišli ste na vlastnú žiadosť?

Cítil som, že po takmer dvadsiatich šiestich rokoch chcem zmeniť políciu zvonku. Odišiel som dobrovoľne, pokojne som tam mohol zostať doteraz. Stále aktívne s políciou spolupracujem ako súdny znalec. 

ako chcete zreformovať políciu, keď ste z nej dobrovoľne odišli? Nebolo by lepšie v nej zostať? 

Políciu beriem stále ako moju srdcovú záležitosť, prežil som tam viac ako polovicu života. Stále vo mne zostal ideál toho osemnásťročného chlapca. Som presvedčený, že v polícii sa toho musí veľa zmeniť. Cítim to ako v roku 1989, keď sme dostali šancu na zmenu fungovania spoločnosti. Polícia sa od určitého času odkláňa od toho, na čo je určená a žije si svojím vlastným životom.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite