Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smer chce obedy zadarmo, štát to bude stáť sto miliónov eur

.matúš Baňovič .eugen Korda .slovensko

Opatrenie najsilnejšej vládnej strany bude stáť daňových poplatníkov každý rok približne sto miliónov eur. Obedy zadarmo by malo dostať asi 517-tisíc žiakov, v budúcnosti to bude ešte viac.

Smer chce obedy zadarmo, štát to bude stáť sto miliónov eur Branislav Bibel/SITA

nové sociálne opatrenie predložia na vládu poslanci Smeru, nepôjde pri tom o nový zákon ale o novelu zákona o dotáciách pre deti zo sociálne slabších rodín. Podľa bývalého premiéra dostane každé dieťa základnej školy a škôlkár v poslednom ročníku na obed sumu v hodnote 1,20 €. 

Zatiaľ ale nie je jasný mechanizmus, ako budú tieto peniaze prerozdeľované. Štát ich prerozdelí medzi zriaďovateľov škôl, a potom aj podľa slov ministra financií nechá na nich, akým spôsobom ich rozdelí medzi deti, ktoré chodia na obedy a medzi tie, ktoré na ne nechodia.

Ako presne vyhodnotia úspešnosť tohto projektu, vysvetliť nevedeli. „Nie je to v Európe nič výnimočné,“ obhajoval toto opatrenie Fico. Pred schválením nariadenia sa chcú stretnúť s primátormi a starostami. „Neúspechu sa vôbec neobávam,“ povedal Fico.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite