Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto stráži Širokého peniaze

.tomáš Lemešáni .slovensko .kauza

Oligarcha Juraj Široký musel pre nový zákon priznať vlastníctvo stavebnej firmy Váhostav. A ukázalo sa, že peniaze v neprehľadnej spleti firiem mu stráži človek bývalého režimu.

Kto stráži Širokého peniaze MICHAL BURZA/SITA Juraj Široký je jedným z tých ľudí, ktorým sa v biznise darilo v minulosti a darí sa aj dnes.

široký roky popieral, že by spoločnosť Váhostav vlastnil. Bál sa, že by to preťalo biznis so štátom. Prezradil ho až súbor protischránkových pravidiel, po ktorých sa jeho meno objavilo v registri konečných užívateľov výhod.

Úrad pre verejné obstarávanie začal vyšetrovať vlastnícku štruktúru Váhostav v roku 2016. Keďže firma odmietla doložiť, kto sú jej skutoční vlastníci, 3. januára 2017 dostala pokutu 20 000 eur. Široký potom v polovici januára 2017 priznal, že za spleťou schránkových firiem stojí práve on. V poslednom čase však vzbudil pozornosť opäť. Ako ukázala analýza ÚVO, vlastnícka štruktúra Váhostavu pripomína zloženie niekdajšieho oddelenia Štátnej bezpečnosti.

Časť vlastníckej štruktúry sa zmenila 25. júla 2016 a smeruje do Českej republiky. Česká spoločnosť Helston Investments získala takmer 30-percentný podiel vo Váhostave, ktorý prevzala od novozélandskej schránkovej firmy Beacon Holdings. Úrad však podozrieval Helston Investments, že je riadená takzvanými bielymi koňmi. ÚVO preto požiadal o spoluprácu banku, ktorá zastrešovala prevod akcií. Banka teda na základe zákona o boji proti praniu špinavých peňazí poslala ÚVO kópiu vyhlásenia o skutočnom vlastníctve Helstonu. „V tomto dokumente pán Ing. Juraj Široký vyhlásil, že je konečným užívateľom výhod spoločnosti Helston Investments,“ píše úrad v 30-stranovej analýze.

Hoci sa Široký pre banku k podielu v Helston Investments priznal, v Obchodnom registri zastupuje firmu iba predseda správnej rady a štatutárny riaditeľ Josef Poštulka. Kto to je? Podľa štátnych archívov bývalý nadriadený Širokého a major komunistickej tajnej služby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite