Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do tretice všetko dobré? František Mikloško ide kandidovať na prezidenta

.dominik Harman .slovensko

Vyzvali ho na to desiatky osobností z verejného života a Mikloško výzvu prijal. Ak do volieb naozaj pôjde, bude to už tretíkrát.

Do tretice všetko dobré? František Mikloško ide kandidovať na prezidenta Martin Medňanský/SITA Mikloško má za sebou bohatú politickú kariéru, bol jedným z organizátorov Sviečkovej manifestácie v roku 1988 aj Nežnej revolúcie o rok neskôr.

slovensko má ďalšieho vážneho kandidáta na post prezidenta. Kandidovať bude aj František Mikloško. Do volieb pôjde ako nezávislý kandidát, najskôr však musí od ľudí vyzbierať 15-tisíc podpisov.

„Prijímam to. Pod výzvou sú podpísaní ľudia z mojej celoživotnej cesty – z kresťanského disentu, z Novembra, z politiky, z mojich kultúrnych aktivít,“ povedal Mikloško Denníku N.

Na kandidatúru ho vyzvali napríklad Fedor Gál, Peter Zajac či Vladimír Palko, ale aj jeden z lídrov iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga. „Sme presvedčení, že novým prezidentom Slovenskej republiky sa má stať v roku 2019 osobnosť s celoživotnou skúsenosťou a s príbehom, s ktorým môže predstúpiť pred verejnosť. Takým prezidentom bude František Mikloško,“ píšu signatári výzvy.

„Kandidatúru na prezidenta okrem Mikloška oznámilo už 11 uchádzačov.“

Mikloško má za sebou bohatú politickú kariéru. Výraznou osobnosťou sa stal už pred pádom komunizmu, bol jedným z organizátorov Sviečkovej manifestácie v roku 1988 aj Nežnej revolúcie o rok neskôr. 

V slovenskom parlamente pôsobil od roku 1990 až do roku 2010. V rokoch 1990 až 1992 bol jeho predsedom. Od roku 1992 bol členom KDH, z ktorého odišiel v roku 2008 spolu s Vladimírom Palkom, Pavlom Minárikom a Rudolfom Bauerom. Spolu založili stranu Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS). Ich strana sa nedostala do parlamentu a v roku 2014 oficiálne zanikla. V marcových voľbách 2012 do NR SR kandidoval za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ale z kandidátky odstúpil na protest proti Matovičovej požiadavke, aby ľudia z kandidátky išli na detektor lži.

Eugen Korda
Peter Zajac, Vladimír Palko a Juraj Mojžiš vysvetľujú prečo si myslia, že František Mikloško by bol dobrý prezident.

Kandidatúru na prezidenta okrem Mikloška oznámilo už 11 kandidátov. Za vážnych kandidátov sa zatiaľ považujú vedec a zakladajúci člen SaS Róbert Mistrík, právnička a podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Zuzana Čaputová. Kandiduje aj podpredseda Sme Rodina Milan Krajniak a dokonca sa chystá na kandidatúru aj líder extrémistickej ĽSNS Marián Kotleba.

Svojho kandidáta stále neoznámili vládne strany Smer, SNS a Most-Híd. Očakáva sa, že každá z nich postaví vlastného kandidáta, ku ktorým ešte pribudne minimálne jeden opozičný kandidát za OĽaNO a zrejme aj niekto z SMK.

Mikloško už za prezidenta kandidoval dvakrát. V roku 2004 skončil piaty so ziskom 6,51 percenta hlasov, v roku 2009 skončil na treťom mieste s výsledkom 5,42 percenta.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite