Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kálmán Petőcz: Pán Orbán, nezasahujte do vnútorných záležitostí Slovenska

.kálmán Petőcz .slovensko

Zverejňujeme v plnom znení preklad otvoreného listu, ktorý v pondelok adresoval člen rady vlády pre ľudské práva Kálmán Petőcz maďarskému predsedovi vlády Viktorovi Orbánovi.

Kálmán Petőcz: Pán Orbán, nezasahujte do vnútorných záležitostí Slovenska Tamas Kovacs/MTI via AP/SITA Ilustračná fotografia.

vážený pán premiér! Milý Viktor Orbán!

Rád by som Vás veľmi pekne poprosil, aby ste nezasahovali do vnútorných záležitostí Slovenska, a hlavne nie takým nešťastným a hlúpym spôsobom, ako ste urobili v piatok vo verejnom médiu. Nielen preto, že Vy ste zvykli prvý protestovať, keď ste mali pocit, že zo zahraničia diletantským spôsobom komentujú maďarské politické dianie. Ani ja nezvyknem komentovať vnútorné záležitosti maďarskej vnútornej politiky, ale tentoraz musím urobiť výnimku. 

Tento list píše bývalý diplomat, čiže aj formulácie budú diplomatické, alebo ak chcete, „politicky korektné“. V dnešnom slovnom prejave býva príliš mnoho vulgarizmov, trýznivého výsmechu, žieravého podpichovania, neúcty, unikania od témy a úmyselných klamstiev. Ja sa k nim nebudem uchyľovať. Budem klásť úprimné otázky a formulovať dobromyseľné odporúčania. 

Žiaľ, musím začať tým, že to, čo ste v piatok predniesli, nemožno nazvať ani diletantským komentárom, ale rovno cieleným zatiahnutím diania v susednej krajine do maďarskej predvolebnej kampane. Vy veľmi dobre viete, že György Soros a iní „západní imperialisti“ nemajú nič spoločné s tým, že ľudia na Slovensku sú pobúrení a demonštrujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite