Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rež a rúbaj

.andrej Bán .slovensko

Okrem podvodov s agrodotáciami a bitiek farmárov sa na ďalekom východe Slovenska krajina Nič, ako o nej hovoril Fico, vyznačuje aj inou svojráznou praxou. Týka sa dreva, presnejšie nelegálneho nakladania s ním. A to opäť v réžii takzvaných našich ľudí.

Rež a rúbaj MILAN POTOCKÝ Február 2012: Ľubica Rošková a Patrik Šuchta (vpravo) odovzdávajú do užívania zrekonštruovanú protipožiarnu lesnú cestu pri obci Priekopa v okrese Sobrance.

mená aktérov všetkých poľnohospodárskych káuz zo Zemplína, ktoré postupne opisujeme – Ľubica Rošková, exposlankyňa za Smer, zvaná aj grófka, bývalý policajt a dnes podnikateľ Patrik Šuchta či jeho kolega Milan Pečeňák (a ďalší naši ľudia) – sú už čitateľom .týždňa známe. Takže prejdime priamo k veci. Dedinka Ruský Hrabovec v okrese Sobrance má 303 obyvateľov, leží tesne pri hranici s Ukrajinou. Okrem faktu, že sa tam nachádza gréckokatolícky Chrám svätého veľkomučeníka Juraja z polovice 19. storočia a tiež pravoslávny chrám, by nebola azda ničím zaujímavá. Nebyť sporov o výrub stromov. 

všetko sú to lži

Postupujme, ako obvykle, podľa časovej osi. Niekedy v roku 2013 do obce Ruský Hrabovec zavítal Patrik Šuchta. Na stretnutí so zaskočenými občanmi suverénne tvrdil,  že on je teraz družstvo a ľudia, vlastníci pozemkov, mu musia podpísať nájomné zmluvy. A to na dlhší čas, než vyplýva zo zákona – čo je pre nich, samozrejme, nevýhodné. Spustil sa krik, hádky, občania s prenájmom pôdy nesúhlasili.

Neskôr sa veci začali meniť. Nátlak Šuchtu pokračoval, odpor občanov tiež. Dňa 16. mája 2014 vzniká v reakcii na túto nepríjemnú situáciu občianske združenie Ruský Hrabovec, aby zastupovalo záujmy občanov, ktorí nepodpísali zmluvy o prenájme pôdy Šuchtovej firme. Ten ich má viac – Eurostav, Euroforma, Eurofarma či IP Construct. Starosta, ktorý je Šuchtovi z mnohých dôvodov zaviazaný, ako ešte ozrejmíme, začal konať v prospech podnikateľa, a nie v prospech svojich občanov. Podobne konajú v okrese mnohí starostovia. Jednoducho, Šuchta začal na parcelách, na ktoré nemá nijakú nájomnú zmluvu, hospodáriť.

„Naša prvá reakcia smerovala k tomu, aby sme Šuchtu dostali z Hrabovca a starostu z funkcie. To sa nám doteraz celkom nepodarilo,“ hovorí člen združenia Ruský Hrabovec, ktorý si neželá byť menovaný a pokračuje: „Máme podozrenie, že podnikateľ, ktorý má z dotácií a platieb vysoké sumy aj v hotovosti, upláca starostu, a tým ho aj vydiera. Dva roky žiadame Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA) o krížovú kontrolu vyplácania dotácií, pri ktorej by musel Šuchta preukázať nájomné zmluvy. Riešili sme to aj priamo na poliach. Šuchta, ako je u neho obvyklé, prišiel so svojimi hrubokrkými kamarátmi a psami bojových plemien, ktoré voľne pustil. Zrejme si myslel, že nás zastraší, ale ja sa psov nebojím.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite