Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nespokojní farmári: Grófka a jej poddaní

.andrej Bán .slovensko

V súvislosti s obvinením bývalej poslankyne Smeru Ľubici Roškovej prinášame článok Andreja Bána z apríla 2018. Desivé príbehy zo Zemplína, ktoré som popísal v Denníku N, ukazujú dve veci.

Nespokojní farmári: Grófka a jej poddaní ANDREJ BÁN 21. marca 2018 Koňuš: Na rozdrobené záhumienky žiadala Roškovej firma Agro Porúbka dotáciu. Uviedla, že tam je súvislý trvalý trávnatý porast.

podvody pri agrodotáciách, za ktorými je najmä bývalá poslankyňa za Smer Ľubica Rošková, zvaná grófka, a tiež dlhoročnú nečinnosť polície, NAKA, prokuratúry a štátnych inštitúcií vo veci poškodených farmárov.

Ak pre nič iné, už len pre toto Tibor Gašpar po zverejnení týchto praktík, po ktorých sa druhá strana (grófka a jej ľudia) zmohla iba na mlčanie, nemal byť už ani sekundu policajným prezidentom. No najmä, tieto veci sú už medializované tri týždne a je nepochopiteľné, že zatiaľ neboli postavení mimo služby pracovníci tých „orgánov činných v trestnom konaní“ na Zemplíne, ktorí boli a sú preukázateľne nečinní. 

Okrem toho ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná po zverejnení mojich zistení vyhodila troch pracovníkov Výskumného ústavu pôdnej úrodnosti a ochrany pôdy (VÚPOP), ktorí pritom s podvodmi nemajú s vysokou pravdepodobnosťou nič spoločné. Naopak, generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch, teda šéf inštitúcie, ktorá za agropodvody nesie hlavnú zodpovednosť za zlyhávajúce kontrolné mechanizmy, naďalej sedí na tlačových konferenciách vedľa Matečnej a obaja sa tvária, že až teraz idú robiť poriadky a doteraz o ničom nemali ani zdania. Je to absurdné!

videá farmára Kentoša

Jeden z viacerých okrádaných a zbitých farmárov na východe, ktorého príbeh zatiaľ nebol zverejnený, je Kvetoslav Kentoš zo Sobraniec. Aj on, podobne ako iní, využíva výdobytky modernej techniky a pri konfliktných situáciách s políciou a konkurentmi si nahráva smarfónom videá. Pre istotu. Dobre robí, aj ochranka konkurencie nosí na tele kamery. Inak, michalovská SBS Shield, ktorá je prepojená s bývalým policajtom, dnes farmárom Patrikom Šuchtom, najbližším grófkiným človekom, mala také dobré konexie, že zabezpečovala aj ochranu centrály PPA v Bratislave – a päť dní po zverejnení mojich reportáží jej zmluvu vypovedali.

Séria šiestich Kentošových videí jasne ukazuje, čo sa dialo na jednej farme v okrese Sobrance. Na prvom videu vidíme bager, za ním kráča policajt. Farmár Kentoš, ktorý má dlhoročný spor s firmou Pemagro (za ktorou stojí Šuchta a tiež podnikateľ Marián Pečeňák) mu hovorí, že má výzvu na exekučné konanie a žiada ho, aby ochránil jeho zdravie, život a majetok. Kentoš hovorí, že v apríli 2014 bolo vydané predbežné opatrenie súdu, ktoré prikazuje, aby bola jemu a jeho manželke, takisto podnikateľke v poľnohospodárstve, uvoľnená zablokovaná príjazdová cesta k ich farme – Šuchta and comp. ju totiž prehradili betónovými panelmi. Kentoš hovorí, že nekonali polícia, súdy ani prokuratúra. „Prejdeme to,“ vraví policajt. Na videu jasne vidno panel, ktorý blokuje vjazd áut a príjazdovú komunikáciu do areálu. O neuzamknutú bránu je opretý ďalší panel. Polícia s tým nič nerobí. O pár metrov ďalej je na ceste navozené vápno. Kentoš hovorí, že policajtka mala zistiť, komu patrí. Či to zistila, nevie. Policajt mu uznáva, že má na základe exekúcie a súdu právo obnoviť pôvodný stav. „Keď to budeme robiť, budete pri nás?“ pýta sa dvoch policajtov Kentoš. Môžeme tu ostať, vravia neochotne muži zákona. Prosím vás o to!“ nalieha na nich farmár. Nie je problém, dodávajú.

8. júl 2010 Bratislava: Ľubica Rošková skladá poslanecký sľub na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady.JOZEF JAKUBČO/SITA8. júl 2010 Bratislava: Ľubica Rošková skladá poslanecký sľub na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady.

Na druhom videu bager za sebou ťahá panel, dáva ho preč z cesty. Policajt odchádza. Na treťom videu videu bager naberá a sype nabok do kríkov vápno. Na štvrtom videu sa objavuje neznámy muž v kraťasoch. „Vy co potrebujete, pane?“ pýta sa po východniarsky Kentoša. „A vy ste kto zač?“ odpovedá mu otázkou. „Majiteľ tohto tu,“ vraví neznámy muž. „To som aj ja,“ reaguje Kentoš. „Máte list vlastníctva?“  pýta sa ho muž. „A vy máte?“ pýta sa ho Kentoš. Napokon sa dohodnú, že počkajú na policajtov. Keď prídu, Kentoš sa ich opýta, či sú ochotní s tým dačo robiť. Policajt sa tvári ako hovorca Šuchtu, ktorý stojí v krátkych džínsoch opodiaľ, vyhovára sa, že ten mu povedal, že to jeho vápno a môže si s ním vraj robiť, čo chce. „Ste orgán činný v trestom konaní, tak čiňte sa!“ vyzýva policajta Kentoš.  Zbytočne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite