Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin a trest

.michal Novota .slovensko

Koho budete 18. marca voliť za prezidenta Ruskej federácie? A prečo práve Vladimira Vladimiroviča Putina? Takto, akoby z legendárneho Rádia Jerevan, vyzerala celá predvolebná kampaň v ruských prezidentských voľbách.

Putin a trest ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP/SITA Čím je Rusom horšie, tým je Vladimirovi Putinovi lepšie. Už renesančný pragmatik Machiavelli písal o tom, ako sa poddaní nehodného princa svorne zomknú okolo svojho tyrana, keď panuje ohrozenie zvonku.

voľby, ktoré sa konali tretí marcový víkend, rozhodli o tom, že Putin v Kremli zotrvá ďalších šesť rokov. Ale preložiť si to môžete aj pravdivejšie – v podstate naveky. Večnosť je veličina, s akou sa v Rusku meria politický kapitál. Od „svätého“ báťušku cára cez kult osobností proletárskej diktatúry až po aktuálny odvar oboch v podobe Vladimíra Putina. Ruský človek nepotrebuje slobodu, ani revolúcie, ruský človek si potrebuje zvyknúť. Kým posledný cár leží napoly v Petrohrade a napoly roztrúsený niekde v lesoch za Jekaterinburgom a staré babky s 24-karátovým úsmevom stále kladú červené klinčeky Leninovi, Stalinovi a Brežnevovi pred múrmi Kremľa, Putinov apetít po večnosti napriek vyhratým voľbám nebezpečne rastie.

kampaň bez kampane

Na prelome januára a februára sa veziem taxíkom na letisko vo Vladivostoku. Taxikára už poznám. Má dlhé brčkavé vlasy, na hlave mastnú šiltovku, trochu šialený úsmev a veľké, divoké oči. Jazdí s volantom vpravo, staré ojazdené auto z Južnej Kórey, asi ako všetky tu. Len čo sme opustili kopčeky, na ktorých je rozťahaný Vladivostok na brehu Pacifiku, míňame niekoľko bilbordov. Na každom z nich je ruská trikolóra. Nápis hovorí o prezidentských voľbách a udáva dátum volieb. Podpísaná volebná komisia. S takýmito bilbordmi a plagátmi som sa niekoľko týždňov stretával po celom Rusku od Moskvy až po Ďaleký východ. 

Niečo mi nesedí. Chcem sa spýtať taxikára a opatrne dvíham prst ku kraju cesty. Ani nestihnem pohnúť perami, taxikár nahlas zvolá: „Charašo. Putin!“ Mrmle niečo o tom, že ho určite bude voliť. S malou dušičkou sa ho pýtam na iných kandidátov. Buď nerozumie alebo sa tak tvári. Potom spomeniem meno antikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného, vtedy už úradmi vyradeného súpera. Tvár sa mu zvraští v znechutenej grimase, hodená ruka spojená s odvrknutím dokazuje, že mu nestojí za reč. 

Cestovateľ Martin Navrátil posledné dni pred prezidentskými voľbami strávil v Moskve a volebný deň na Čukotke: „Za posledné dva mesiace som sa s inou tvárou okrem prezidenta Putina nikde nestretol. Kampaň bola taká, že všade bol oznam o dátume volieb a všetky médiá vyzývali voliť. Kým som neotvoril noviny na Slovensku, ani som netušil, že kandiduje aj niekto iný.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite