Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novinárka Coudenhove-Kalergi k výročiu Sviečkovej manifestácie: Zaujíma nás, čo sa u vás deje

.anton Vydra .slovensko

Bola takisto jednou z účastníčok Sviečkovej manifestácie. Rakúska novinárka pracovala vtedy pre televíziu ORF. Počas demonštrácie v Bratislave ju Štátna bezpečnosť zatkla bez uvedenia dôvodu. Barbara Coudenhove-Kalergi. Rozhovor je z minulého roka.

Novinárka Coudenhove-Kalergi k výročiu Sviečkovej manifestácie: Zaujíma nás, čo sa u vás deje ARCHÍV ÚPN 25. marec 1988 Bratislava: Na manifestácii zadržali 141 ľudí a prišlo tam 1 061 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

v marci 1988 ste prišli do Bratislavy ako reportérka televíznej stanice ORF, aby ste pripravili reportáž o proteste na Hviezdoslavovom námestí. Aké boli vaše pocity, keď ste prvýkrát uvideli ten dav ľudí?

Bola som z toho nesmierne prekvapená. Vedela som, že na českej strane krajiny existovala nejaká opozícia, disidenti voči vtedajšiemu režimu. No nikdy predtým som nevidela demonštráciu takého rozsahu, aká sa odohrala v Bratislave. Slováci vtedy celkom jednoznačne prevzali do rúk vedenie v boji proti komunistickému režimu.

počas manifestácie vás štátna polícia zatkla. Aký dôvod uviedli a ako sa k vám správali?

Ak si na to ešte dobre spomínam, polícia vtedy neuviedla absolútne nijaký dôvod pre naše zaistenie. Náš natočený filmový materiál, ktorý sme si chceli vziať do Rakúska ako podklad pre večerné správy, jednoducho skonfiškovali. Tak mňa, ako aj môjho kolegu Karla Stipsicza vzali a zavreli do akejsi miestnosti na policajnom prezídiu. Odlúčili nás aj od celého nášho filmového štábu. Keď nás odvádzali, cestou sme ešte stihli vidieť veľa československých občanov, ako stáli v čudnom koridore, ktorý sa pred nami utvoril. Všetci tí ľudia boli otočení hlavou k stene a ruky museli držať za chrbtom. Nasledujúce ráno nás polícia prepustila, no bez toho, aby nám dali akékoľvek vysvetlenie, prečo nás vôbec zatkli. Náš materiál nám nevrátili.

„Demokracia je na jednej strane veľmi vzácna vec, je ako drahokam. No na druhej strane je neuveriteľne zraniteľná.“

ako na vaše zatknutie reagovala televízia ORF a zaujímalo to vôbec obyvateľov Rakúska?

Vo vysielaní večerného spravodajstva na ORF som doširoka vysvetľovala divákom, čo sa nám prihodilo. Žiaľ, nemali sme nijaké snímky, ktoré by sme mohli ukázať. Neostalo mi teda nič iné, iba celú tú nepríjemnú záležitosť prerozprávať vlastnými slovami. Hovorila som o tom, čo som videla a počula. Zakrátko na to sa o všetkých tých udalostiach dozvedeli od nás aj iní novinári a hovorilo sa o tom v každom rakúskom spravodajskom médiu. Rakúska verejnosť sa vtedy o to, čo sa dialo na Slovensku, veľmi živo zaujímala.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite