Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Weidelovej cesta k úspechu

.marína Gálisová .slovensko .tvár týždňa

Najnovší prieskum v Nemecku nahnal zimomriavky – kontroverzná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) po prvý raz predbehla sociálnu demokraciu a stala sa druhou najsilnejšou stranou. Alice Weidel, členka vedenia AfD, na sociálnych sieťach zajasala: „My sme tá pravá ľudová strana!“

Weidelovej cesta k úspechu ACTION PRESS/REX FEATURES/PROFIMEDIA

ak má Alice Weidel pravdu a Nemci sa rozhodnú, že ich záujmy bude najlepšie zastupovať ona a jej strana, je to problém. Alternatíva pre Nemecko totiž nie je štandardná strana. Jej predstavitelia síce občas robia dojem, že ju čistia od hnedých nánosov, ale presvedčivo nepôsobia. Teraz im totiž vynáša hlasy populizmus a brojenie proti imigračnej politike Angely Merkelovej. AfD dlhodobo stúpa, a tak vlastne ani nebolo prekvapením, že prieskum inštitútu INSA, uskutočnený pre denník Bild, má výrečné výsledky: CDU pod vedením Angely Merkelovej získala 32 percent. AfD má dôveru 16 percent respondentov, po prvý raz je na druhej priečke. SPD klesla na 15,5 percenta hlasov. Potom nasledovali Zelení a ľavicoví populisti Die Linke („ľavica“).

AfD oslavuje svoje druhé miesto tak, akoby sa už videla vo vládotvornej pozícii. No je to len dôsledok zúfalstva voličov aj štandardných strán. AfD totiž nie je zoskupenie, ktoré by predkladalo funkčné alternatívne riešenia, ale bežný magnet na protestné hlasy. Tak ako napríklad španielska PEGIDA či talianske Hnutie 5 hviezd Beppeho Grilla, aj nemeckí „alternatívci“ sú produktom doby. V Nemecku silnie AfD vďaka situácii, keď sa údaje o celkovej ekonomickej prosperite zrážajú s očakávaniami a stresmi bežných Nemcov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite